Maig 2018 #52
Tendències

El futur de les ciutats intel·ligents a debat

smart_city_1Del 15 al 17 de novembre es va celebrar a Barcelona la sisena edició de la Smart City Expo World Congress (SCEWC), o el que és el mateix, el saló que reflexiona sobre com seran les ciutats intel·ligents en els propers 50 anys. Amb 600 ciutats representades, 591 expositors i 412 ponents, la fira va analitzar el futur de les nostres ciutats.

La relació dels habitants amb la ciutat va ser el leit motiv de l’última edició del SCEWC. Les qüestions fonamentals que es van plantejar durant totes les jornades van ser com fer més humanes les ciutats i com aconseguir major participació per part de les persones en la concepció dels models urbans. Per tractar tots aquests ítems des de totes les perspectives, el programa es va estructurar en sis eixos: Governabilitat, Economia, Societat, Sostenibilitat, Mobilitat, Dades i Tecnologia, i Seguretat.

Innovació tecnològica

Entre les principals novetats tecnològiques, es van presentar fanals que a més d’il·luminar els carrers, monitoritzen el tràfic, prenen mostres de la qualitat de l’aire i serveixen de punts de càrrega per a vehicles elèctrics. També cotxes sense conductor que detecten places d’aparcament lliures i interactuen amb altres automòbils compartint la seva ubicació. O auriculars que poden guiar a persones invidents per la ciutat.

Respecte a temes energètics, van destacar els panells solars per a ús urbà i domèstic, que es despleguen i orienten automàticament, i que, a més a més, emmagatzemen l’energia acumulada durant el dia.

Models a seguir

En el transcurs del certamen, Nova York va ser nomenada pel SCEWC com la millor ciutat intel·ligent de 2016. Els seus esforços per dotar d’una connectivitat universal i gratuïta a tots els ciutadans, a més d’erigir-se en un hub empresarial de noves tecnologies orientades a l’urbanisme, han convertit la ciutat en un model a imitar. El jurat va valorar els bons resultats d’aquestes iniciatives que ja han estat adoptades per 20 països.

Smart City Hack 2016

Dues aplicacions desenvolupades a Barcelona i Phoenix (EUA), respectivament, van ser les guanyadores del concurs Smart City Hack, impulsat com a plataforma per a la creació de ciutats més intel·ligents, sostenibles i amb una major qualitat de vida per als seus ciutadans. Aquest concurs va concedir dos guardons. D’una banda, la Millor Solució 2016 va recaure en  Storage Together (Phoenix), l’aplicació mòbil que connecta a persones que necessiten espai per emmagatzemar amb d’altres que en disposen. D’altra banda, el premi Apoderament Ciutadà va ser per a l’aplicació barcelonina Psonríe que posa en contacte a persones que necessiten atenció amb psicòlegs professionals, a preus assequibles i de forma totalment anònima.

Esdeveniments celebrats en motiu del congrés

Paral·lelament, es van donar cita tres esdeveniments més relacionats entre si:

  • La primera edició d’iWater, la primera trobada internacional d’empreses i institucions vinculades al cicle integral de l’aigua. Els organitzadors van definir aquest esdeveniment com una cita crucial pel sector en la qual es van presentar innovacions i propostes per millorar la gestió de la distribució de l’aigua. En aquest marc, el programa europeu Watintech va ser guardonat com la millor iniciativa investigadora, per la seva proposta de combinació de tecnologies descentralitzades per recuperar aigua, energia i productes per controlar les olors i la corrosió que genera l’aigua residual.
  • De la mateixa manera, es va celebrar la primera edició de la Circular Economy European Summit. L’esdeveniment es va centrar en la reformulació dels actuals processos productius, extracció, fabricació, utilització i eliminació. Un esquema considerat esgotat per persones com l’Ellen McArthur, principal impulsora de l’economia circular.
  • Finalment, el certamen European Utility Week va abordar el tema de la xarxa elèctrica a les ciutats i el seu millor aprofitament, l’aplicació d’energies renovables i la incidència d’internet en la vida de les ciutats.

La propera edició de l’Smart City Expo World Congress tindrà lloc del 14 al 16 de novembre de 2017 a Barcelona.

Notícies relacionades

Ciutats cada vegada més intel·ligents

Ciutats bike friendly

Domòtica, el control total de la llar

<< tornar