Juny 2018 #53
Tendències

El desequilibri entre oferta i demanda d’habitatges de lloguer dispara els preus

SOLVIA_1Aquestes últimes setmanes, diversos aspectes relacionats amb el mercat de l’habitatge de lloguer han guanyat protagonisme a diferents mitjans de comunicació. Entre moltes de les qüestions tractades, destaca la situació actual entre l’oferta i la demanda, dos factors que afecten tant els propietaris com els inquilins.

Al nostre país no hi ha, actualment, dades oficials que ens permetin analitzar l’evolució de l’oferta i la demanda d’habitatges de lloguer, ja que cap organisme estatal obliga a registrar els contractes d’arrendament. No obstant això, algunes comunitats requereixen l’ingrés de les fiances del lloguer a les administracions corresponents, la qual cosa permet en certa mesura quantificar el nombre de contractes de lloguer en algunes zones.

Malgrat la falta de dades estadístiques sobre els contractes d’arrendament, els experts detecten una distorsió entre l’oferta i la demanda d’habitatges en règim de lloguer en determinades àrees, un fet que afecta els preus.

A fi de poder entendre millor aquesta nova dinàmica del mercat, el departament d’anàlisi de Solvia ha elaborat un estudi utilitzant tècniques de big data amb la revisió de 2,4 milions d’ofertes de lloguer i de 2.300 codis postals de tot el país. D’aquest informe es desprèn que l’augment de la demanda d’habitatges de lloguer, acompanyat per una oferta limitada sobretot a ciutats com ara Madrid i Barcelona, provoca que les rendes dels lloguers estiguin augmentant.

Aquesta anàlisi feta per Solvia Research subratlla que la renda mitjana dels lloguers a Espanya va experimentar els cinc primers mesos de 2016 un augment del 4,9% interanual. Per regions, les illes Balears encapçalen l’increment (+16%), seguides de Catalunya (+11%) i la Comunitat de Madrid (+10%). Aquestes puges s’han de valorar també tenint en compte els diferents micromercats de cadascuna de les comunitats i ciutats incloses a l’estudi. D’aquesta manera, els barris madrilenys de Salamanca, Chamberí, Retiro i Tetuán han incrementat els preus entre un 9 i un 13%. A Barcelona, els preus dels lloguers han pujat un 20% a Gràcia, Sants o Ciutat Vella.

El pròxim lliurament de l’informe semestral de tendències sobre el sector immobiliari que elabora Solvia (Solvia Market View) inclourà totes les dades de l’estudi esmentat.

Solvia, en el seu afany de fer un pas més en l’assessorament i acompanyament dels seus clients, disposa d’un departament d’anàlisi denominat Solvia Research, dedicat a l’estudi del mercat immobiliari.

Noticíes relacionades

Com s’està portant el mercat d’habitatge de lloguer

<< tornar