Juny 2018 #53
Decoració

El celler a casa

moment_solvia_BodegaEl vi està de moda. Molts de nosaltres hem participat en alguna dels innombrables tastets de vi que se celebren setmanalment a Espanya i, també molts, ens atrevim a presumir de coneixements vinícoles. No és estrany, doncs, que aquests darrers anys cada vegada hi hagi més gent que vulguin construir el seu propi celler a casa. Construir-lo a casa té, però, alguns inconvenients. No sempre tenim l’espai adequat i, sovint, els vins que volem preservar s’acaben fent malbé.

El primer que has de fer per crear el teu celler és triar els vins que vols protegir i conservar. És millor que optis per criances i grans reserves que ja hagin madurat. Amb una bona conservació continuaran evolucionant i millorant en el teu celler. Descarta els vins joves. Per molt que els tinguis emmagatzemats temps, mai no aconseguiràs que es converteixin en un bon criança. Quan els hagis triat, el pas següent, el més crucial, és triar on els guardaràs.

Per tal que el teu celler funcioni has de triar una estança que mantingui una temperatura estable durant tot l’any, entre els 12 i els 18ºC. És millor reciclar, ho tens a casa, l’antic carner, una habitació especialment dissenyada per conservar aliments i situada a prop de la cuina que se solia construir orientada al nord per evitar la calor tant com fos possible. A més de l’orientació, l’habitació que ara farà de celler ha d’estar ben ventilada i gaudir d’un nivell adequat d’humitat, sobre el 80% per evitar que s’assequin els suros.

Si a casa teva no hi ha aquest antic carner, pots construir el celler en una habitació o a la cuina, utilitzant envans de Pladur i aïllant-la amb planxes i llana de roca. Ara bé, ha d’estar allunyat de motors o de qualsevol altre dispositiu que provoqui olors, calor o vibracions. Una vegada delimitat l’espai, per garantir la conservació idònia dels teus vins és millor que, si veus que l’aïllament no acaba d’estar bé, instal·lis un armari climatitzador. N’hi ha de moltes mides i preus i t’ajudaran a fer que la temperatura de cada vi sigui l’adequada perquè envelleixi amb dignitat i amb totes les seves qualitats intactes.

Una altra condició indispensable perquè els teus vins tinguin futur és que la il·luminació del celler sigui molt tènue. La claror, encara que provingui de fonts artificials, provoca l’oxidació dels vins. Tingues en compte que no hi ha cap bon vi que resisteixi hores d’exposició a un fluorescent. Finalment, amb l’habitació preparada i el climatitzador instal·lat, recorda que les ampolles han d’estar sempre en posició horitzontal. D’aquesta manera el suro es manté humit i s’assegura l’estanqueïtat de les ampolles. Si les poses unes a sobre de les altres, col·loca les que vulguis conservar durant més temps a la zona inferior. Així evitaràs moure-les i distreure`n l’envelliment.

<< tornar