Maig 2018 #52
Decoració

Dóna un aire mexicà a la teva llar per Tots Sants

altar_1La celebració del dia de Tots Sants ha guanyat protagonisme en l’àmbit decoratiu i cada vegada són més les llars que s’adornen per acollir aquesta festivitat de tardor. Del gran ventall de possibilitats i ornaments, destaquen els vistosos altars mexicans i la multitud de detalls provinents del país asteca.

La Castanyada, Halloween, Obon, Dia dels Morts… hi ha moltes maneres de rememorar els difunts i aquestes varien segons les tradicions de cada país o regió. No obstant això, si hi ha una cultura que honra els seus difunts amb alegria i gresca és, sens dubte, la mexicana. Les visites als cementiris són autèntiques festes on les famílies es reuneixen per menjar i beure al costat dels parents que ja no hi són. En l’àmbit domèstic, calaveres que ens podrien fer por es converteixen, gràcies al color, en objectes irònics. Així mateix, es posen altars amb fotografies dels difunts, exposades amb tant d’orgull i devoció, que per uns dies vius i morts conviuen en harmonia sota el mateix sostre.

ambiente_2

Al nostre país, el Dia de Tots Sants té un to més sobri encara que també és el triat per recordar els difunts i visitar els cementiris. Coincidint amb aquestes dates, els dolços i fruits típics de la tardor ens donen la benvinguda: castanyes, moniatos, panellets, ossos de sant o bunyols de vent. Per degustar aquestes delícies i sorprendre els nostres convidats, podem decorar la sala d’estar amb motius alegres i disposar el bufet com si fos un altar, seguint l’estil mexicà. D’aquesta manera, convertirem la celebració en un autèntic festeig.

Altars divertits

Per Tots Sants a Mèxic es creu que les ànimes dels difunts retornen a les seves llars i per rebre-les, els familiars construeixen altars amb espelmes, ofrenes, pètals de flors i els menjars que amb més plaer degustaven en vida. Podem recollir aquest bonic costum i amb tres caixes apilades en forma de piràmide i cobertes amb unes estovalles, ja tindrem el nostre particular altar. Espelmes de colors vibrants, flors de paper o arranjaments florals naturals amb crisantems, margarides, gerberes o gladiols completaran la vistosa ornamentació. D’altra banda, un altar piramidal es pot transformar en un pràctic, decoratiu i suculent bufet si hi col·loquem tots els dolços i begudes amb què volem complimentar als nostres convidats.

altar_2

Garlandes

Per aconseguir una atmosfera alegre, res millor que recórrer a garlandes i banderoles. El paper picat o encunyat el podem adquirir en qualsevol establiment d’articles de festa, però també ho podem fer nosaltres mateixos, plegant i tallant paper xinès. Per a les banderoles, podem involucrar els més petits de la casa o treure a l’artista que portem a dins: fèretres, calaveres i fantasmes poden sobrevolar els nostres caps d’una manera simpàtica i gens tenebrosa.

guirnalda_1

Mix de cultures

Si no volem recarregar l’ambient i simplement situar un detall que faci referència a aquestes dates, podem crear un centre de taula amb un buquet de flors seques, carabasses de grandària petita, castanyes i espelmes. Si hi ha nens a la casa, segurament voldran plasmar els seus gustos i serà en aquest moment quan els omnipresents detalls de Halloween sortiran a relluir. Solament es tracta de conjugar estèticament les diferents particularitats de cada cultura.

DiYhalloween

ambiente_1

Notícies relacionades

Com preparar el teu jardí o terrassa per a la tardor

Cinc fibres naturals imprescindibles per decorar quan arriba la tardor

<< tornar