Juny 2018 #53
Decoració

DIY: idees originals per decorar amb llibres i revistes

decoración con libros y revistas
decoración de interiores con libros y revistas
decoración con libros y revistas

Els llibres són una font inacabable d’històries. De vegades, però, un cop llegits, els deixem tancats per sempre. Per sempre? Dóna una nova vida als llibres vells que mai més tornaràs a llegir i que es dediquen a col·leccionar pols i àcars transformant-los en objectes decoratius. En aquest article t’apuntem algunes idees perquè decoris casa teva amb llibres i revistes vells.

Els llibres i les revistes són companys de bons moments de lectura: alguns romàntics, altres de misteris, alguns més d’aventures… No obstant això, una vegada han complert amb la seva missió original, és a dir, transportar-nos a altres mons, amb sort oblidem les revistes en calaixos i armaris, o emmagatzemar els llibres, ordenadament, en prestatgeries, on passaran els dies acumulant pols fins que decidim prestar-los, segurament per no veure’ls mai més, donar-los a alguna entitat benèfica o, simplement, enviar-los al contenidor de paper reciclat perquè acullin nous personatges i noves històries. Per què no proves de donar una nova vida als teus llibres i revistes vells com a elements decoratius? La decoració amb llibres i revistes és una tendència molt estesa als països escandinaus, països amb una consciència pel reciclatge i l’ecologia que ve de generacions i una gran tradició en la reutilització de tot tipus de productes i materials.

Amb la decoració amb llibres i revistes estalviarem diners i aconseguirem alhora donar un estil molt personal a la nostra llar mentre preservem uns elements darrere dels quals hi ha moltes històries i records personals. Si estimes molt la teva biblioteca particular i no vols sacrificar cap llibre amb finalitats decoratives, no et preocupis. Segur que a prop d’on vius s’organitza algun mercat on pots comprar revistes antigues, catàlegs caducats o llibres vells, trencats o molt deteriorats. Una vegada tinguis una petita col·lecció ja estàs preparat per decorar casa teva. Si vols algunes idees per treure els teus llibres i revistes de l’oblit i trobar-los una nova missió a la teva llar, aquí en tens algunes:

  • Compra un moble de disseny original. L’opció ideal per als que volen decorar i continuar gaudint dels seus llibres preferits. Hi ha llibreries de tots els estils i formes geomètriques, amb formes asimètriques i ben extravagants, algunes fins i tot que sembla que desafiïn les lleis de la gravetat.
  • Transforma’ls en prestatgeries. Cerca en la teva col·lecció algun llibre de dimensions que excedeixin de les habituals. Amb unes simples esquadres i una fina làmina de marqueteria com a base ho podràs transformar en una original prestatgeria, ideal per lluir petits objectes. També pots encolar diversos llibres i enganxar-los en una superfície ancorada a la paret, amb la qual cosa tindràs una meravellosa prestatgeria flotant.
  • Exhibeix-los com en una llibreria. Compra unes prestatgeries estretes i situa-les sobre el capçal del llit o sobre el sofà. Selecciona els llibres amb les teves portades favorites i col·loca’ls a sobre.
  • Construeix una base per a un llum. Segur que a casa trobes més d’un llibre amb els lloms ben atractius. Apila’ls amb solidesa i estabilitat i col·loca’ls en una tauleta. Voilà!, ja tens un suport per col·locar un llum auxiliar.
  • Un tamboret especial. Reuneix alguns llibres i revistes que tinguin les mateixes dimensions, encola’ls entre si i situa’ls a sobre d’una planxa de conglomerat per donar solidesa al conjunt, coronant-ho amb un coixí cenyit per un parell de corretges a la unitat formada pels llibres i el conglomerat.
  • Caixa forta literària. Escull un llibre vell, és millor un amb el llom bastant ample. Talla amb cura tots els fulls i conserva només les tapes. Col·loca a dins una petita caixa de cartró o de fusta, a l’estil de les caixes de puros, i enganxa-la en un dels interiors de portada. Quan s’assequi, torna a col·locar el llibre en una prestatgeria i ja tens la teva caixa forta secreta.
  • Quadres amb portades de llibres i revistes. Selecciona els llibres i revistes amb les portades que més et sedueixin i, si no els has de llegir més, extreu-les o fes-ne còpies a color o blanc i negre. Emmarca-les i tindràs una forma molt original per decorar el teu racó de lectura o el teu estudi.
  • Capçal de llit. Si vols donar un altre aire al teu dormitori i tens un capçal de llit pla i avorrit, els llibres i les revistes són una bona solució. Retalla les portades que més t’agradin i enganxa-les al capçal. Si no en tens, utilitza una planxa de conglomerat. El resultat et sorprendrà.
  • Manualitats amb decoupage. Una altra bona destinació dels teus llibres vells és utilitzar-los per decorar mobles o caixes amb la tècnica del decoupage. Mira que la mescla sigui el més heterogènia possible. Així, combina portades i interiors de llibres i revistes amb retalls de catàlegs, dibuixos dels teus fills, fullets publicitaris, flyers o els cromos de quan eres petit.
  • Fardells de llibres. Una altra gran idea per recuperar llibres vells és fer petits fardells decoratius. Mira si tens a casa o si pots comprar llibres vells enquadernats en pell. Apila’ls i lliga’ls amb un cordill. Una altra opció és arrencar les cobertes i deixar els llibres nus perquè els fulls llueixin els seus tons groguencs i ocres.

Si no ets dels que rellegeix una vegada i una altra els mateixos llibres, ja tens algunes idees per donar-los un bon final. En aquest cas, la lletra amb decoració entra.

<< tornar