Maig 2018 #52
Decoració

Deu dissenys del segle passat tremendament moderns

fortuny_ambienteMoltes peces de mobiliari i utensilis domèstics que trobem i admirem en nombroses llars actuals ens sorprendrien, encara més, si sabéssim la seva data de creació. El seu disseny ha transcendit al llarg dels anys i la modernitat de les seves formes ha convertit els seus creadors en autèntics visionaris.

Un disseny es considera icònic quan perdura en el temps malgrat les modes i les tendències. Mobles, elements decoratius o parament que aporten caràcter als espais, que funcionen en qualsevol ambient i que fins i tot es converteixen en la peça estrella del nostre habitatge. D’entre molts dissenys atemporals, hem escollit deu peces claus no solament per la seva concepció sinó perquè, encara que respiren modernitat, van ser concebudes en una altra època.

1. Sofà Chesterfield (siglo XVIII)

Encara que no existeix una data documentada, es considera que va ser al segle XVIII quan el IV Comte de Chesterfield (Philip Dormer Stanhope, 1694-1773) va encarregar a un ebenista, seguint les seves instruccions, la fabricació d’aquest sofà. L’aristòcrata desitjava un moble dur i robust per a que les persones que s’hi asseguessin, mantinguessin l’esquena alçada i el componiment. Aviat es va popularitzar en els clubs anglesos i des d’aleshores no s’ha deixat de produir amb diferents tapissos i qualitats.

1.chester

2. Cadira Mackintosh (1902)

La cadira dissenyada per l’arquitecte escocès Charles Rennie Mackintosh (Regne Unit, 1868-1928) és una de les primeres peces que es pot emmarcar dins del moviment modern, encara que està inspirada clarament en l’estètica japonesa. La seva característica més impactant és el seu alt respatller d’1,41 metres. Més que funcional, encara que òbviament serveix per asseure’s, resulta decorativa i gairebé escultòrica. Des de 1973 la fabrica i distribueix una empresa italiana.

2.mackintosh_montaje

3. Llum Fortuny (1907)

Hi ha qui considera a Mariano Fortuny Madrazo (Granada, 1871-1949) el Leonardo da Vinci del segle XX. Pintor, gravador, fotògraf, dissenyador de moda, inventor i escenògraf, les seves creacions en l’àmbit de la il·luminació llueixen amb esplendor tant a teatres com a llars. El seu llum de peu es va crear com a llum indirecta per il·luminar sessions fotogràfiques i escenaris. Tafetà, lli i fils d’or conformen la seva pantalla creant uns jocs de llums impressionants. Al 2009 es va reeditar per a la seva comercialització.

3.lam_fortuny2

4. Taula E1027, Eileen Gray (1927)

Aquesta taula, que no s’ha deixat de produir des de la seva creació, és un article pioner per la seva versatilitat. Fabricada amb vidre i acer cromat, és regulable, per la qual cosa pot servir tant com a suport lateral al costat d’un llit (la seva funció inicial) com a tauleta auxiliar en una sala. La seva creadora, Eileen Gray (Irlanda, 1878-1976) la va dissenyar per a la seva segona residència a la Costa Blava buscant la funcionalitat. Existeixen milers de rèpliques i l’única manera de saber que s’està comprant una original és comprovar el nombre de sèrie i un segell de ClassiCon.

4.montaje_E1027

5. Gerro Savoy, Alvar Aalto (1936)

Concebut per decorar el restaurant de l’Exposició Internacional de París de 1937, el gerro Savoy és la creació més coneguda de l’arquitecte Alvar Aalto (Finlàndia, 1898-1976). El secret de l’intemporal èxit d’aquesta florera és la seva forma orgànica, l’ondulació que imita les ribes dels llacs finlandesos i el seu minimalisme. Cada gerro es fabrica artesanalment per bufat en un motlle d’acer i posteriorment es poleix a mà a la mateixa fàbrica finlandesa des de fa més de 80 anys.

5.jarronAalto

6. Cadira Butterfly (1938)

Encara que es coneix com a cadira papallona la veritat és que el seu nom és BKF, les inicials dels arquitectes argentins Antonio Bonet, Juan Kurchan i Jorge Ferrari. La seva estructura és simple, acer i una peça de cuir, però a més d’estar present en moltíssimes llars (és una de les peces de mobiliari amb més rèpliques) té un espai destacat en el MoMa (Museu d’Art Modern de Nova York).

6.SilaBFK

7. Mirall Adnet (1950)

L’arquitecte Jacques Adnet (1900 – 1984), destacada figura del moviment Art Decó, va rebre el 1950 l’encàrrec de realitzar un mirall per a la prestigiosa signatura Hermès. El conegut com a model Adnet, encara que batejat en el seu moment com “Circulaire”, està realitzat amb cingla de cuir i frontisses de llautó. La corretja que subjecta el mirall és proporcional al diàmetre del mirall i el seu minimalisme ha fet que torni a irrompre amb força en les llars en diverses versions i grandàries.

adnetaarreglo2

8. Penja-robes Eames (1953)

El matrimoni format pels arquitectes Charles i Ray Eames han passat a la història del mobiliari pels transgressors models de les seves cadires, però quan van dissenyar el penja-robes “Hang It All” el que de debò els preocupava era que els seus néts recollissin i ordenessin les seves pertinences. Les alegres boles de colors van ser, sens dubte, el reclam perfecte perquè els nens pengessin els seus abrics. A dia d’avui, aquest disseny ha transcendit i omple d’alegria qualsevol rebedor.

8.perchero

9. Setrill Marquina (1961)

Rafael Marquina (1921-2013) va idear en 1961 l’utensili més copiat i utilitzat de les nostres cuines: el setrill anti-degoteig, una solució simple però definitiva. Un con gran que funciona com a recipient del líquid i un altre petit, invers, que recull el degoteig i actua d’embut pel farciment. El disseny va obtenir el premi Delta d’Or ADI-FAD al 1961 i el Delta d’Or 25 anys al 1986. La manera de saber si estem davant el disseny original o una còpia és simple, només hem de testar-lo i comprovar si funciona o no. En cas contrari, serà una rèplica.

9.aceitera

10. Mòbils de Calder (1967)

L’escultor nord-americà Alexander Calder (1898-1976) és l’inventor de la joguina mòbil penjant. Iniciador de l’escultura cinètica (branca de la física que estudia els sistemes estàtics i el moviment mitjançant l’ocupació dels conceptes de longitud, temps i massa) les seves imitades creacions decoren multitud de llars aconseguint crear una atmosfera alegre i artística.

10.movil_calders

Noticies relacionades

10 mobles que van canviar el disseny al món

 

<< tornar