Juny 2018 #53
Decoració

Decoració econòmica i sostenible amb palets

Des d’una tauleta fins a una casa sencera, les possibilitats són molt variades. Reciclar palets de fusta és una tendència en la decoració d’interiors que no requereix grans pressupostos. Amb tot, cal tenir en compte certs aspectes a l’hora d’aconseguir els palets. Et donem alguns consells per triar-los bé i també algunes idees de decoració per treure’ls el millor partit.

Qui no ha sentit parlar de la decoració amb palets? És una tendència que compta amb legions de seguidors. I és que els palets tenen molts punts a favor seu:

  • Són econòmics. En general, per decorar s’usen palets reciclats, però els nous també són bastant barats. A més a més, es poden aconseguir amb relativa facilitat.
  • Són sostenibles. Donar una nova vida a aquestes estructures de fusta, destinades originàriament al transport de mercaderies, s’emmarca en la línia de decoració que advoca pel reciclatge o la reutilització d’objectes.
  • Són versàtils. Gràcies a la seva adaptabilitat, els palets es poden utilitzar tant per crear peces com per cobrir parets, sostres o terres. Desmuntar-los i usar-ne les làmines per separat obre les portes a una gran quantitat d’idees decoratives.
  • Són molt fàcils de treballar. En un temps en el què el DIY (do it yourself) regna en la decoració d’interiors, els palets són una aposta segura per als amants del bricolatge.

Com aconseguir els palets

Aquestes preuades estructures de fusta es poden comprar fàcilment. El preu variarà en funció de si compres palets nous o de segona mà, encara que tant els uns com els altres són molt assequibles i oscil·len entre els 20 i 50 euros. També podries intentar aconseguir-los de manera gratuïta, demanant-los en alguns comerços o llocs on vegis que els utilitzen per transportar materials.

Supermercats, grans magatzems, tendes de mobles o d’alimentació, distribuïdors de material informàtic… Són molts els establiments on en pots trobar. Una tenda a punt d’inaugurar-se o una obra de construcció també poden ser bones opcions. O, si no, pots intentar localitzar palets en venda per Internet.

A l’hora d’adquirir-los, hauràs de tenir en compte dos aspectes bàsics:

  • No tots els palets són iguals. L’origen en determina la dimensió i la forma. Els palets europeus, per exemple, són més estrets que els americans i se solen usar més en decoració.
  • Comprova la procedència del palet. Així t’asseguraràs que no ha estat tractat amb productes químics perjudicials per a la salut. De fet, els palets segurs porten un segell que ho garanteix.

Preparar els palets abans d’usar-los

Una vegada tinguis els palets, els hauràs de condicionar i restaurar-ne la fusta per poder-los utilitzar en decoració. Per a això, t’aconsellem seguir aquests passos:

  • Desinfectar-los. Ho pots fer com a mesura de prevenció, ja que no saps quina és la història d’aquests palets.
  • Polir-los. La fusta dels palets és plena d’estelles, per la qual cosa els hauràs de treballar a consciència per obtenir una superfície llisa. Si ho necessites, usa també massilla per reparar imperfeccions.
  • Retocar els claus. Els hauràs de redreçar i posar-los en el seu lloc si observes que sobresurten o estan torts.
  • Envernissar-los o pintar-los. Dependrà de l’acabat que vulguis donar als teus palets. Si optes per la pintura, recorda aplicar prèviament una capa d’imprimació blanca. També pot ser que necessitin algun tractament per als corcs.

Idees de decoració amb palets

El ventall de possibilitats decoratives que t’ofereixen els palets és molt ampli. Aquestes estructures de fusta es poden convertir en originals taules, prestatgeries, suports i capçals per a llits, sofàs, bancs, tamborets, armaris o testos. Fins i tot els pots donar un ús més imaginatiu i transformar-los en caseta de jardí, joier, refugi de mascotes, trineu o parc de sorra infantil.

D’altra banda, pots utilitzar les làmines independents dels palets per revestir parets (en aquest cas, intenta pintar la paret del mateix color que la fusta per aconseguir continuïtat) o aportar un atractiu toc vintage a la decoració del sostre.

Com veus, la creativitat és bàsica en la decoració amb palets. Entre les teves mans, aquestes estructures poden acabar convertides en pràcticament qualsevol projecte decoratiu que et proposis. Uneix-te a la tendència i personalitza la teva llar amb objectes DIY únics i sostenibles.

<< tornar