Maig 2018 #52
Decoració

Decoració d’interiors: els sostres, els grans oblidats

En la decoració d’interiors donem importància al mobiliari, les parets i els terres, però sovint ens oblidem de mirar cap amunt i incloure el sostre en els nostres plans. Deixar-los en blanc acostuma a ser la manera de convertir-los en un element neutral que combini amb qualsevol estil; en realitat, el sostre es presenta com un llenç per estrenar amb nombroses possibilitats decoratives.

Parar atenció al sostre et pot ajudar a reforçar la decoració de casa teva. Tens l’oportunitat d’integrar-lo amb la resta dels elements, fer que hi contrasti o convertir-lo en protagonista absolut de l’estança. Sigui com sigui, hauràs de respectar l’harmonia entre el sostre i la resta de la decoració, sobretot, tenint en compte tres factors:

  1. D’entrada, hauries de tenir en compte l’estil que vols per a la teva llar, perquè et farà decantar per un tipus de sostres o uns altres. Unes bigues o un sostre revestit de fusta, per exemple, encaixen a la perfecció amb un estil mediterrani o eco-friendly, mentre que els sostres de formigó s’associen més a l’estil industrial.
  2. Tons i colors. La tonalitat de colors triada per al sostre, a més a més, hauria de combinar amb la de les parets i la resta de la decoració. Pot ser que et decideixis per una gamma de tons similars o per colors contrastats, però t’hauries d’assegurar de seguir sempre una coherència: combinar tons càlids o, per contra, freds; aplicar en el sostre en una tonalitat més clara del mateix color per aconseguir més lluminositat; etc.
  3. Integració. També hauràs de decidir si vols centrar l’interès en el sostre o en les parets i el mobiliari. Donar protagonisme al sostre és una opció atrevida i original que pot obtenir grans resultats, però, en aquest cas, cal evitar que la decoració de les parets o el mobiliari siguin molt cridaners perquè l’excés visual no resti importància al sostre.

Cada casa té les seves pròpies característiques, i els sostres no són una excepció a aquesta regla. Per això és important tenir present elements tals com l’altura de l’habitació, que té un paper decisiu en la decoració del sostre. No et convé tractar de la mateixa manera un sostre massa baix que un de massa alt, i la decoració de les parets o l’elecció del mobiliari i els complements tampoc no hauria de ser la mateixa. Per evitar la sensació d’opressió que pot crear un sostre baix, l’has de pintar amb tons més clars que els que posis a les parets. També t’ajudarà a crear sensació d’altura decorar les parets amb ratlles verticals, disposar els quadres d’aquesta mateixa manera, triar mobles baixos o triar cortines llargues i llums de peu que il·luminin amunt. Si, per contra, vols evitar que un sostre massa alt transmeti una sensació de fredor, pots pintar les parets i el sostre de colors foscos perquè l’estança sembli més petita i tenir prestatgeries altes, mobles grans i llums penjants.

Si després d’aquests consells no trobes encara la inspiració per decorar el sostre de la teva llar, no et preocupis: aquí tens 5 idees decoratives per gaudir dels sostres més originals:

  • Per què conformar-se amb un color uniforme si pots convertir el teu sostre en un llenç? La pintura et permetrà combinar diversos tons, jugar amb un stencil de figures geomètriques o apostar per alguna cosa una mica més elaborada, com ara paisatges o dibuixos personalitzats. Aquesta última opció et serà molt útil en habitacions infantils temàtiques. Com a alternatives atrevides a la pintura, pots triar paper pintat i vinils o cobrir el sostre amb pintura de pissarra per afavorir les decoracions temporals.
  • És l’opció perfecta si apostes per un estil natural o rústic. Segons la grandària i la seva disposició, podràs crear diversos dissenys amb el revestiment. També pots optar per bigues a la vista. La fusta aportarà calidesa a l’estança, sobretot en el seu to natural, però també la pots pintar: els sostres de fusta blancs tenen molta presència en l’estil nòrdic.
  • Volums. Tens l’opció de trencar la monotonia del sostre creant diferents relleus. Unes elegants motllures de guix o unes rosasses poden donar un toc molt personal a una estança. Per ressaltar encara més aquests relleus en blanc, atreveix-te a combinar-los amb color a la resta del sostre.
  • Il·luminació amb color. Instal·lar llums LED de colors és una manera original i moderna de decorar un sostre. A través de la il·luminació, podràs separar ambients i, segons el to que triïs per a les bombetes, transmetre diferents sensacions.
  • Elements penjants. Aquests recursos t’ajudaran a centrar l’atenció en el sostre. La proposta més habitual són els llums, grans i amb molta caiguda, especialment ara que creen tendència decorativa; però també pots utilitzar tests penjants, teles o divertides garlandes DIY.

No costa tant donar al sostre l’atenció decorativa que mereix. Si t’atreveixes a posar en pràctica una idea original, el convertiràs en l’element que marcarà la diferència en la decoració d’interiors de la teva llar.

<< tornar