Juny 2018 #53
Decoració

Decoració creativa i enginyosa per a l’oficina

Queden enrere els espais de treball en sèrie tristes i impersonals. Les oficines creatives han revolucionat la decoració d’interiors en l’àmbit laboral i aposten per espais alegres, confortables i sorprenents. L’objectiu: motivar els empleats i fer-los sentir com a casa.

Cada vegada més empreses entenen que l’entorn de treball té un paper decisiu en la productivitat dels empleats. La majoria de treballadors passa tantes hores a l’oficina que la podrien considerar com una segona llar; així que, com més còmoda i agradable sigui, millor s’hi sentiran. Els qui més interioritzada sembla que tinguin aquesta filosofia són aquelles companyies que requereixen la creativitat dels seus empleats. Saben que l’ambient és bàsic perquè aquests professionals se sentin relaxats i es puguin inspirar i treballar millor, de manera que les idees flueixin lliurement. Algunes empreses ho han portat fins a l’extrem i han convertit les seves oficines en llocs de somni, amb unes decoracions sorprenents que sedueixen els visitants. A més de fer sortir tota creativitat en la decoració d’interiors, aquestes oficines solen comptar amb serveis i ofertes d’oci poc habituals en un entorn laboral.

Què caracteritza aquesta mena d’oficines?

La tendència a dissenyar oficines originals va començar amb algunes empreses capdavanteres del sector de les noves tecnologies o de l’entreteniment i ha estat imitada gradualment per bastants start ups. En realitat, qualsevol empresa podria aplicar aquesta filosofia en més o menys mesura. Aquestes són les característiques principals:

Adéu a la decoració neutra
Les oficines creatives aposten per tonalitats vives que transmeten sensació d’alegria. Aquesta sensació no es limita solament als colors sinó que també afecta la forma de les estances i el mobiliari. En aquestes oficines, les típiques taules i l’espai que ocupen es substitueixen per elements totalment diferents que es poden inspirar en alguns casos en el camp o la platja.

Espais oberts i flexibles
Moltes empreses aposten per les sales obertes i polivalents, que faciliten la interactivitat i l’intercanvi d’idees entre professionals. En algunes empreses han substituït, fins i tot, les taules individuals per un superescriptori col·lectiu. D’altra banda, moltes d’aquestes oficines eliminen els centres de treball fixos. Donen flexibilitat als empleats per instal·lar-se cada dia en un espai diferent i els permeten escollir el racó on se sentin més còmodes. D’aquesta manera, afavoreixen tant la productivitat com el contacte amb altres treballadors.

Personalització de les oficines
Una altra manera d’aconseguir que els empleats se sentin a l’oficina com a casa és animar-los a portar objectes personals per decorar el seu espai de treball. En moltes oficines es manté el sistema d’espais fixos, però personalitzen la decoració en funció dels gustos del professional que l’ocupa.

Àrees de socialització i descans
Mai se sap on i en quin moment pot sorgir una idea destrossadora. Per això, les oficines creatives posen a disposició dels seus empleats una àmplia oferta de propostes d’oci per distreure’s o trobar la inspiració: cafeteries, futbolins, gimnasos, sales de cinema o de música… De la mateixa manera, també els ofereixen àrees de desconnexió per relaxar-se o concentrar-se quan el treball ho requereixi.

Envoltats de naturalesa
Els elements naturals contribueixen a crear un ambient de relaxació; per aquest motiu, la naturalesa té un paper essencial en moltes oficines creatives. No es tracta de decorar les parets amb paper pintat de motius florals, sinó de decorar amb plantes i arbres. Algunes empreses han dissenyat les seves oficines de manera que es fonen amb l’entorn natural.

Presència de l’empresa
Les oficines creatives integren la imatge de marca en la decoració. Més enllà de col·locar simplement el logo de la companyia a la paret, donen protagonisme als elements que constitueixen el seu segell distintiu. Algunes, per exemple, han convertit la seva marca en peces del mobiliari, mentre que unes altres han introduït els seus personatges en la decoració.

<< tornar