Juny 2018 #53
Decoració

Decoració: com col·locar els quadres sobre el sofà

decoración_interiores_cuadros_sofá
decoración_interiores_cuadros_sofá
decoración_interiores_cuadros_sofá
decoración_interiores_cuadros_sofá

Els quadres són un recurs molt efectiu en la decoració d’interiors. Gràcies a la seva diversitat de formes, grandàries o dissenys, encaixen en qualsevol estança i es poden adaptar a tots els estils, cosa que dóna un caràcter molt personal a la tevallar. Amb tot, cal saber com col·locar-los, sobretot si volem decorar la paret del sofà.

Obres d’art, làmines decoratives, fotografies… Són moltes les propostes que et poden ajudar a donar vida a la paret de darrere del sofà. Triïs la que triïs, el primer que cal és decantar-te per elements que transmetin la teva personalitat. Per descomptat, els quadres que seleccionis també hauran d’anar d’acord amb l’estil de la sala d’estar. En aquest sentit, és important que estiguin en harmonia tant amb el sofà com amb el mobiliari o altres objectes decoratius. Tindràs una mica més de llibertat si has optat per un estil eclèctic; amb tot, hauràs de buscar un cert equilibri en la decoració.

Els colors de l’habitació també marcaran l’elecció dels quadres: procura que la tonalitat dels objectes emmarcats (i també la dels marcs) combini amb el color del sofà, dels mobles i de les parets. Encara que si a la sala d’estar predominen els tons neutres, podràs jugar amb colors més vius en els quadres, per aconseguir un efecte de contrast i donar-los protagonisme.

La grandària dels quadres dependrà de les dimensions de la sala. Si l’estança és petita, et convindrà apostar per quadres petits i en petita quantitat per evitar una sensació recarregada. Si, per contra, l’estança és àmplia, podràs col·locar sobre el sofà quadres més grans o composicions formades per diversos elements.

La grandària també marcarà la distància de separació idònia: com més grans siguin els quadres, més distància cal deixar entre ells. D’altra banda, hauràs de tenir en compte la forma dels quadres: els elements horitzontals poden crear un efecte visual de sostres més baixos, que és una cosa que no passa amb els verticals.

Quant als marcs dels quadres, també els hauràs de triar en funció de l’estil de la sala d’estar, dels colors de l’estança i, també, de l’element que vulguis emmarcar. Una opció bastant estesa és penjar sobre el sofà quadres sense marc, que poden transmetre una sensació de més lleugeresa.

Distribució dels quadres

Un dels aspectes més importants a l’hora de col·locar els quadres sobre el sofà és com distribuir-los. La manera en què decideixis situar els quadres et permetrà explorar la teva creativitat i plasmar en la decoració tota la teva personalitat. D’entrada, hauràs de valorar si prefereixes col·locar a la paret del sofà un sol quadre o bé diversos elements. Col·locar un quadre exclusivament és una bona opció si decideixes situar una obra d’art de gran valor que vols convertir en centre d’atenció. Si l’obra no parla per si sola, una composició de diferents quadres et permetrà donar-los més protagonisme. Les possibilitats són variades: des d’apostar per elements decoratius que comparteixin una mateixa temàtica i portin marcs similars a jugar amb quadres de temes, grandàries i colors diferents (sempre que entre ells hi hagi algun nexe d’unió).

Necessites idees per a una composició de quadres sobre el sofà? Et presentem algunes propostes:

  • Dos quadres junts. Una opció perfecta per a estils minimalistes. Poden representar motius diferents, però convé que tinguin la mateixa grandària i marc.
  • Tríptic. Solen ser tres quadres sobre un mateix tema; en general d’idèntica grandària, encara que el del centre també podria ser més que els altres dos.
  • En fila horitzontal. No importa el nombre de quadres que formin la fila, sempre que comparteixin grandària i marc.
  • Sobre una cartel·la. Una tendència actual que et permet combinar quadres de diferents formes i grandàries amb altres objectes decoratius.
  • Quadrícula simètrica. Una proposta molt indicada per decorar amb fotografies o làmines similars. A més de tenir una coherència temàtica, els quadres han de ser de la mateixa mida, amb el mateix marc i hi ha d’haver una separació idèntica entre ells. Si les fotografies o làmines són de dimensions dispars, es poden igualar gràcies al paspartú.
  • Composició asimètrica. Resulta molt habitual situar sobre el sofà varis quadres de formes i grandàries diferents, fins i tot combinant llenços, làmines i fotografies. De vegades, les composicions ocupen tota la paret. Encara que pugui semblar desordenada, aquesta distribució no és casual, sinó que guarda un equilibri.
  • Dissenys originals. Penjar els quadres amb cordes en comptes d’utilitzar claus o disposar-los sobre el sofà formant un rellotge són dues propostes que et poden ajudar a mostrar el teu costat més creatiu. Una altra opció pot ser apostar per marcs buits i, només en alguns casos, omplir l’espai que haurien d’ocupar els quadres amb plantes o altres objectes decoratius.

Sens dubte, col·locar els quadres sobre el sofà té el seu art. Ara bé, si apliques els criteris que s’adaptin millor a les característiques de la teva sala d’estar i als teus propis gustos, podràs aconseguir composicionsatractives que sorprendran les persones que les contemplin.

<< tornar