Maig 2018 #52
Tendències

Copenhaguen aposta pels sostres verds

Va ser declarada oficialment la ciutat més verda de la Unió Europea en 2014. I és que Copenhaguen, la capital de Dinamarca, es pren molt seriosament la sostenibilitat. A més de ser una reconeguda ciutat bike friendly, ha decidit apostar amb força pels sostres verds: des de fa algun temps, la llei obliga els propietaris d’edificis nous a instal·lar vegetació en els terrats.

A Copenhaguen coneixen els beneficis ambientals, energètics i socials dels sostres verds. D’entrada, la vegetació pot absorbir entre el 60% i el 80% de l’aigua de pluja. Tenint en compte que el canvi climàtic i la puja de temperatures a la ciutat podrien provocar pluges més intensives, els responsables municipals esperen que aquestes àrees contribueixin a evitar inundacions. A més a més, actuen com un pulmó verd i afavoreixen la biovidersitat en l’àmbit urbà.

D’altra banda, una coberta de vegetació ajuda a aïllar l’edifici tant del fred com de la calor. Amb això s’ha de consumir menys energia en calefacció i en aire condicionat i, per tant, es poden reduir les emissions de carboni. Finalment, el bonic efecte visual dels sostres verds contribueix al benestar dels ciutadans.

No tan sols els edificis nous estan instal·lant sostres verds a Copenhaguen; també els antics han començat a adaptar els terrats a les noves mesures sostenibles. Cases, hotels, edificis municipals i fins i tot pàrquings de bicicletes s’han sumat a la iniciativa. Es calcula que la ciutat compta amb capacitat per implementar-la en uns 20.000 m2 de terrats,i que la llei aconseguirà que s’incrementi el volum de sostres verds en 5.000 m2 anuals amb les noves construccions. L’objectiu és arribar a ser ciutat neutral en carboni el 2025.

Copenhaguen no és l’única ciutat del món que aposta pels sostres verds. Fa gairebé tres anys la pionera Toronto va implantar una normativa semblant a la danesa. La van seguir amb iniciatives similars altres com ara Chicago, Tòquio i Buenos Aires.

<< tornar