Juny 2018 #53
Assessor

Consells per millorar l’eficiència energètica de la nostra llar

Eficiencia-energetica_1La ubicació, la orientació, el tipus d’aïllament o el model d’electrodomèstics amb que està equipat un habitatge són alguns dels factors que influeixen en el seu consum energètic. Però també afecten els nostres hàbits diaris. Per això, et donem deu consells que t’ajudaran a aconseguir una llar més eficient.  

Aconseguir una major eficiència a la nostra llar és el resultat de tenir cura i/o canviar alguns hàbits que acostumem a realitzar diàriament; també aplicar una sèrie de mesures preventives que repassem a continuació:

Eficiencia-energetica_21. Un bon aïllament. El tipus de fusteria dels marcs de les portes i de les finestres influeix en la climatització del nostre habitatge. És a dir, si una casa té tancaments antics convé substituir-los per evitar la fuga de calor i millorar l’aïllament tèrmic aconseguint un estalvi no només energètic sinó també en la factura de la llum (aire condicionat) i/o del gas (calefacció).

2. Finestres amb doble vidre. A més dels tancaments, tenir unes finestres amb doble vidre o doble finestra també ajuda a prevenir les pèrdues de calor i protegir del soroll de l’exterior. Una altra mesura que podem aplicar per millorar la climatització és mantenir durant les hores diürnes d’hivern les persianes apujades i les cortines obertes per aprofitar millor la calor del sol. Per contra, a l’estiu és preferible tenir-les mig abaixades per evitar la calor excessiva a l’interior de l’habitatge.

3. Canonades i calderes en bon estat. És important realitzar inspeccions periòdiques de les canonades de distribució de calefacció, aigua i gas per evitar fugues o desperfectes. D’altra banda, els sistemes de caldera per condensació consumeixen entre un 30% i un 50% menys que les convencionals. Aquesta modalitat redueix l’emissió de gasos d’efecte hivernacle perquè s’aprofita l’energia de la calor continguda en el vapor d’aigua. Tot i així, les calderes amb sistemes de producció centralitzada són les més eficients perquè permeten que l’aigua, una vegada escalfada, s’emmagatzemi en un tanc acumulador aïllat pel seu ús posterior, evitant així que contínuament s’encengui i s’apagui la caldera.

4. Aixetes correctes. Les fugues i els degoteigs de les aixetes poden suposar una gran pèrdua d’aigua. Per aquest motiu es recomana revisar-les i substituir-les per exemple per nous sistemes de polsador, o amb termòstat per regular l’aigua més fàcilment i així evitar deixar l’aixeta oberta inútilment fins aconseguir la temperatura desitjada. Els capçals de dutxa de baix consum gasten la mitat d’aigua i per tant d’energia. També cal recordar que una dutxa consumeix molta menys aigua i energia que una banyera.

Eficiencia-energetica_35. La temperatura ideal. Igualment és important que els radiadors tinguin un termòstat per ajustar la temperatura i no consumir energia de més. Segons l’Institut per la Diversificació i Estalvi de l’Energia (IDAE), adscrit al Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme, la temperatura màxima en l’interior d’un habitatge a l’hivern ha d’oscil·lar entre els 19º i 21º C i per cada grau de més o de menys, el consum d’energia al nostre habitatge augmenta un 7%. A l’estiu, en canvi, la temperatura ideal a l’interior de casa no ha de sobrepassar els 24-25º C.

Eficiencia-energetica_46. Bombetes de baix consum. L’ús de leds i llums de baix consum proporcionen un consum menor. També les llums automàtiques amb sensor (molt útils en habitatges grans) són la solució per no deixar-nos-les enceses, a més de ser molt còmodes i contribuir a la seguretat de la nostra llar ja que s’activen a través d’un sistema de presència.

7. Electrodomèstics amb qualificació A++. Escollir electrodomèstics amb qualificació A++ significa pagar un preu una mica més elevat, però a llarg termini l’estalvi energètic és significatiu. Els electrodomèstics que consumeixen més energia són, en aquest ordre, el frigorífic, la televisió, la vitroceràmica (cuina elèctrica) i la rentadora.

8. Desconnectar els dispositius si no s’utilitzen. No s’aconsella deixar els dispositius electrònics en repòs o mode stand by. Especialment la televisió, ja que pot arribar a consumir fins el 15% més que en condicions normals. La incorporació de regletes amb interruptor és una opció recomanable si volem apagar completament tots els dispositius connectats a una mateixa xarxa elèctrica. Desendollar cafeteres o carregadors de mòbils dels interruptors quan no els necessitem també són gestos correctes per estalviar energia.

Eficiencia-energetica_59. Rentar la roba a baixa temperatura. És més eficient rentar la roba amb aigua freda o a baixa temperatura, aprofitar al màxim la càrrega i escollir programes de mitja càrrega i cicles de rentat curts. No hem d’utilitzar més detergent del que recomanen els fabricants ja que la rentadora haurà de treballar més per eliminar-lo. A més, aprofitar el sol per assecar la roba en comptes de l’assecadora també ajuda a reduir el consum energètic de la nostra llar.

10. Materials aïllants. Finalment, l’ús de materials aïllants com teixits sintètics, panels de fibres en divisions interiors, maons reciclats de vidre o plàstics, o panels de fusta contralaminada propicia que no hi hagi pèrdues de calor i ajuda a estalviar en el consum energètic de la llar.

Notícies relacionades

Com estalviar energia en una comunitat de veïns

Aspectes clau en el certificat d’eficiència energètica

Com és una casa amb eficiència energètica?

 

 

 

 

<< tornar