Juny 2018 #53
Decoració

Consells per començar el teu hort urbà en la teva balconada

MOMENT_SOLVIA_POST_huerto_01

Cada vegada més persones es decideixen a conrear un petit hort urbà en la seva pròpia llar. No és tan complicat com podria semblar: tan sols necessites una balconada, alguns consells i ganes de practicar l’agricultura a casa. T’animes?

Sortir a l’exterior, recol·lectar un tomàquet, rentar-ho i servir-ho en l’amanida del dia. A la satisfacció de conrear les teves pròpies verdures i hortalisses se sumeixi l’avantatge de consumir productes frescos i naturals, especialment si apliques tècniques ecològiques. Aquesta tendència en voga es converteix en una afició saludable i relaxant. A més, és una gran manera d’educar als nens en el respecte a la natura i compartir amb ells moments d’oci.

Però, què passa si no disposes d’un jardí o d’una terrassa àmplia en els quals practicar aquesta afició? Absolutament gens. Perquè una balconada, per petita que sigui, pot ser igual d’útil. Para esment a aquests consells i podràs per crear el teu hort urbà casolà.

On situar l’hort urbà?

En primer lloc, hauràs d’assegurar-te de triar el lloc indicat. No es tracta d’una qüestió de grandària, sinó de condicions. Una terrassa, una balconada o fins i tot algun racó interior molt bé il·luminat serviran per al teu hort urbà sempre que tinguis en compte tres factors:

1. Llum. Perquè les teves plantes es desenvolupin bé, necessitaran una dosi suficient de llum solar al dia. I, si pot ser, millor des d’a dalt que lateral. Procura no col·locar-les en balconades als quals, per exemple, donin ombra altres edificis.

2. Aigua. Assegura’t de tenir un accés fàcil a l’aigua: et serà pràctic sobretot a l’estiu, perquè hauràs de regar el teu hort urbà una vegada al dia com a mínim. Si la balconada disposa d’una aixeta, podries plantejar-te instal·lar un sistema de reg per degoteig. Una altra idea és col·locar recipients per recollir i aprofitar l’aigua de pluja.

3. Protecció. Procura que la balconada o espai triat garanteixi una certa protecció a les plantes de corrents d’aire, caiguda d’aigua des de la teulada, incursions de mascotes, etc.

Quins recipients utilitzar per al teu hort urbà?

L’espai condicionarà l’elecció de recipients en els quals conrear el teu hort urbà. Una terrassa o una balconada gran et permetran jugar amb diferents testos; si comptes amb una balconada petita o un racó interior, potser prefereixis utilitzar tests individuals o crear horts verticals. Encara que, si tens espai, l’ideal és fer-se amb una taula de cultiu, que et permetrà treballar còmodament amb les plantes en altura. Un hort urbà no necessita massa profunditat, així que no et serà difícil donar amb el recipient que millor encaix en la teva llar. Hauràs de procurar, això sí, que sigui resistent i faciliti un bon drenatge. Si vols apostar per tendències sostenibles, tens l’opció de conrear les teves plantes en objectes reciclats: caixes de fusta, llaunes, sacs, tetra bricks, ampolles de plàstic… Un palet reutilitzat pot ser un recipient idoni per a un hort vertical.

Quines verdures o hortalisses plantar en el teu hort urbà?

De nou, hauràs de guiar-te per l’espai del que disposes per triar les plantes del teu hort casolà. Si la teva balconada no és massa gran, et convindran plantes petites o que creixin a l’alt com la del pebrot o la tomaquera. També hauràs de tenir en compte quanta llum rep el teu hort urbà i triar els cultius en conseqüència. D’altra banda, pensa que existeixen verdures i hortalisses de temporada, així que no podràs plantar el que et vingui de gust a qualsevol moment. Si estàs donant els teus primers passos amb un hort urbà propietari, el més aconsellable serà que comencis amb plantes fàcils de cuidar i resistents a plagues i malalties. Conrear enciams, bledes o cebes, per exemple, et serà menys complicat que tomàquets. I no t’oblidis de les plantes aromàtiques, amb les quals podràs condimentar els teus plats.

Com cuidar l’hort urbà?

Una vegada triades les plantes, pots començar de zero sembrant les teves pròpies llavors. En alguns casos, hauràs de sembrar-les primer en petits recipients anomenats plantons i, una vegada que hagin brollat, trasplantar-les al seu recipient definitiu. Si prefereixes estalviar-te aquest pas, pots adquirir directament els brots i trasplantar-los. Però no creguis que aquí acaba tot el treball. A més de regar-ho tant com necessiti, la cura de l’hort urbà pansa per abonar les plantes per aportar-los nutrients, eliminar males herbes i lluitar contra possibles plagues i malalties (prevenir-les i, en cas necessari, combatre-les, preferiblement amb productes ecològics). Cada planta necessitarà unes cures específiques: en webs i fòrums especialitzats trobaràs consells i trucs per a la seva atenció. També aprendràs a força de practicar, equivocar-te i rectificar.

Començar un hort urbà a casa és una labor apassionant i molt satisfactòria que et permetrà gaudir de delicioses verdures i hortalisses conreades en la teva pròpia balconada. A quines esperes per intentar-ho?

<< tornar