Juny 2018 #53
Assessor

Consells per aconseguir una llar segura

portada_seguridadEls accidents no només passen al carrer o al lloc de treball. En una casa també poden produir-se incidents que afectin la salut dels seus habitants. Per això, convé parar atenció a unes mesures bàsiques de seguretat, especialment si a casa convivim amb nens o persones grans.

Segons les dades de l’informe de Detecció d’Accidents Domèstics i d’Oci (DADO), elaborat pel Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat el 2011, un de cada deu espanyols va patir un accident en l’àmbit domèstic durant aquell any i molts d’aquests accidents es podrien haver evitat si s’haguessin adoptat unes mesures bàsiques de seguretat, com les que repassem a continuació:

Mesures de prevenció a la cuina

Cremades i talls són els accidents més comuns a les cuines, per això, convé que els adults vigilin la manipulació dels objectes punxants i com aquests es disposen a la rapissa de la cuina. També ens hem de preocupar que tant els mànecs de les paelles com els agafadors de les olles no sobresurtin de l’àrea de cocció: un simple moviment involuntari pot provocar que es bolqui oli o aigua bullent damunt de la persona que està cuinant. D’altra banda, es recomana instal·lar topalls als calaixos de la cuina i als armaris on guardem els productes de neteja si a la casa hi ha nens.

seguridad_nen

Encara que la nostra llar està obligada a passar regularment una inspecció per comprovar que els conductes i les sortides de gas segueixen la normativa, també convé encaixar bé els fogons, vigilar els comandaments per si en el moment menys pensat es queden oberts i a la més mínima sospita de fuita de gas obrir les finestres. Les caigudes també poden produir-se a la cuina, per tant, s’ha d’evitar superfícies lliscants i escollir catiferes de cuina adherents.

Seguretat en el bany

Aigua i electricitat són una pèssima conjunció, per això haurem de desendollar immediatament del corrent tots els aparells una vegada utilitzats (assecador de cabell, maquinetes…). Calefactors i estufes han d’estar ben allunyats de la zona d’aigües i evidentment (la normativa així ho exigeix) no tindrem un escalfador elèctric dins de l’habitacle de la dutxa. De fet, el Reglament Electrotècnic per a Baixa Tensió (vigent des del 2003) estableix la prohibició “d’instal·lar endolls, interruptors i aparells d’il·luminació que es trobin a menys de 2,25 metres d’altura des de la banyera o dutxa i a menys d’un metre al voltant d’ambdues (excepte els endolls protegits)”.

Tot i així, el risc més latent a les cambres de bany són les caigudes degudes a relliscades i les contusions amb elements (aixetes i claus de pas) que sobresurten de les parets. Per això, s’aconsella col·locar catifes a les zones on es produeixen les esquitxades i protegir les aixetes de les banyeres. Si a casa nostra hi habiten persones grans és recomanable situar agafadors per crear punts de suport i per facilitar les entrades i sortides del bany o la dutxa.

seguridad_2

Atenció a la resta de la casa

Sempre que hàgim d’accedir a un altell o prestatgeria hem d’utilitzar una escala de mà segura i evitar les cadires. A més, una bona ubicació dels interruptors (al costat del llit o a l’inici d’un passadís) ens evitarà caminar de nit a les fosques i patir ensopegades. Si tenim nens petits hem de col·locar protectors als endolls i a les cantoneres dels mobles. I en cas de realitzar una reparació elèctrica, per senzilla que sigui, haurem de desconnectar l’interruptor general.

Si el nostre habitatge té escales, les barres de seguretat limitaran als nens el seu accés. I en cas de gaudir d’una piscina, a més de supervisar els banys, serà convenient col·locar una tanca de seguretat en tot el seu perímetre.

Notícies relacionades

Quin tipus d’assegurança de la llar necessites?

Com millorar la seguretat del teu habitatge en vacances

Protegeix la teva llar

 

 

 

<< tornar