Juny 2018 #53
Assessor

Comprar una casa: com triar la millor orientació?

ahorro_energético_orientación_01
ahorro_energético_orientación__02
ahorro_energético_orientación_03

Triar la casa que volem comprar és una decisió complexa en la qual intervenen molts factors. Si volem tenir un bon confort tèrmic sense pagar factures elevades, hem de tenir en compte cap on miren les nostres finestres.

La compra d’una casa sol ser la inversió més important que fem al llarg de la nostra vida. Per tal de no equivocar-nos en la nostra elecció, tenim en compte molts factors com ara l’import màxim que estem disposats a pagar, la superfície de l’habitatge o la zona on volem viure. Moltes vegades, però, deixem erròniament en un segon pla un factor clau que serà el responsable que gastem més o menys en llum i calefacció durant tot el temps que visquem a la nostra futura llar: l’orientació.

El sol no escalfa de la mateixa manera al matí que a la tarda, ni ho fa igual a l’hivern que a l’estiu ja que orbita a diferent altura depenent de l’estació de l’any. No és el mateix tenir la casa orientada al nord o l’est, amb poques hores d’insolació i poca força del sol, que al sud o a l’oest, amb un sol més viu i més hores d’insolació. Una bona ubicació determina, en definitiva, el confort ambiental d’un habitatge ja que optimitza l’aprofitament de la llum i de la calor del sol, especialment a l’hivern.

No hi ha una orientació millor que una altra, de la mateixa manera que no és el mateix viure a Burgos que a Cadis, dues ciutats amb climes radicalment diferents i amb necessitats de confort tèrmic gairebé antagòniques. Si no ens volem equivocar en la nostra elecció i volem aconseguir reduir al mínim l’ús de l’aire condicionat o la calefacció, el primer que hem de fer és descobrir de quina banda surt el sol. Solament així sabrem com orientar la nostra nova casa o si l’habitatge que volem comprar té una orientació adequada a l’ús que li volem donar.

Si vivim en un clima fred, com ara Burgos, el més normal és que vulguem aprofitar al màxim la llum i la calor del sol. Haurem de buscar, per tant, habitatges orientats al sud, el sud-oest o l’oest. Les que donin al sud gaudiran de sol durant tot el dia a l’hivern, mentre que a l’estiu solament ho faran en les hores centrals del dia, les més caloroses. Si la casa mira al sud-oest, tindrem sol tot el dia a l’hivern i, des de migdia fins al capvespre, la resta de l’any. I si ho fa cap a l’oest, el sol ens acompanyarà tot l’any des del migdia fins a l’ocàs.

Aquestes tres orientacions (sud, sud-oest i oest) són ideals si vivim en climes especialment freds a l’hivern. La mateixa radiació solar aconseguirà que amb prou feines encenguem la calefacció a l’hivern i que a l’estiu ens basti amb uns bons tendals o estores per baixar la temperatura uns graus i reduir l’ús de l’aire condicionat al mínim. Si, en canvi, vivim en una zona d’hiverns temperats i estius tòrrids com té Cadis, l’orientació sud, sud-oest i oest no és la millor possible. Amb prou feines gastarem en calefacció però la factura de l’aire condicionat farà por.

En aquestes latituds peninsulars, la millor orientació és al sud-est i l’est. Si la casa mira cap al sud-est, gaudirem de llum i calor solar durant tot el dia a l’hivern, mentre que la resta de l’any solament ho farem fins al migdia. Si, en canvi, la nostra llar dóna a l’est, l’energia del sol ens acompanyarà des del clarejar fins al migdia durant tot l’any. En definitiva, l’orientació est-sud-est garanteix un confort tèrmic acceptable tot l’any. A l’estiu, la casa no patirà les hores més caloroses del dia i, a l’hivern, la radiació del matí limitarà l’ús de la calefacció a determinades hores durant la tarda.

Si en comptes de Cadis vivim a Burgos o a qualsevol altra ciutat o zona freda i temperada del país, gaudirem d’uns bons estius però haurem de fer una important despesa energètica complementària per garantir-nos un mínim confort tèrmic a l’hivern. Aquí entra en joc disposar d’un bon aïllament, amb finestres equipades amb vidres d’aïllament tèrmic reforçat, que aïllin del fred, irradien a l’interior de la casa la poca calor solar que rebin i ajudin a reduir una mica la factura de la calefacció. Millorant l’aïllament es pot arribar a estalviar fins a un 30% en calefacció.

Una altra cosa són les cases orientades al nord, el nord-oest i el nord-est. Tres orientacions en les quals la radiació solar directa és nul·la i es limita a les primeres hores del matí i les últimes de la tarda a l’estiu (nord), o a gaudir del sol la resta de l’any a jornada partida, als matins si la casa dóna al nord-est, i a les tardes, si la casa mira al nord-oest. En cas de tenir l’habitatge en una d’aquestes tres orientacions, no hi haurà més solució que invertir en aïllament, en calefacció i dedicar les estances més exposades al fred a usos esporàdics, com són la cuina o el despatx.

Ara ja ho saps, a l’hora de comprar la teva nova llar, agafa una brúixola i revisa l’orientació abans!

<< tornar