Maig 2018 #52
Decoració

Com es pot estalviar en aire condicionat l’estiu

aire_acondicionadoL’estiu és temps de calor i de factures elèctriques ben grasses. Si aprens a estalviar en aire condicionat, passaràs un estiu confortable i sense ensurts.

La despesa energètica mitjana de cada llar espanyola és, segons l’estudi de 2011 del Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme (“Anàlisi del consum energètic del sector residencial a Espanya”), d’uns 1.000 euros anuals i comporta el 25% del total de consum energètic del país. La majoria d’aquesta despesa energètica correspon al consum d’electricitat, un servei que ha apujat tarifes un 60% des de 2008 i ho continuarà fent els anys pròxims. Bona part d’aquest consum elèctric a l’estiu cal atribuir-lo al funcionament dels sistemes d’aire condicionat. Mantenir la temperatura adequada a la llar, uns 24ºC a l’estiu, al menor cost és el nostre repte principal. Cada grau menys ens costarà un 8% més d’energia. Per estalviar en aire condicionat n’hi ha prou amb seguir unes senzilles recomanacions.

Compra els models més eficients. Si has d‘instal·lar el teu primer equip d’aire condicionat o estàs pensant a renovar-lo, compra models etiquetats amb la classe A+ o A++, que són els més eficients energèticament. De vegades, el més barat surt car. Un model de classe G, els menys eficients, poden consumir tres vegades més que els més eficients. Els sistemes d’aire condicionat més eficients són els centralitzats. Si la teva llar no disposa d’aquesta instal·lació, la millor opció són els equips partits (el condensador instal·lat a l’exterior i l’evaporador a l’interior), més eficients que els sorollosos equips compactes (una única estructura que s’acobla a les finestres) o que els models transportables, que poden arribar a consumir fins a un 54% més d’energia (2.000 kW/h en comptes de 1.300 kW/h).

Tria la millor tarifa elèctrica. La majoria de companyies subministradores del país ofereix les anomenades tarifes de discriminació horària. Aquestes tarifes divideixen el dia en hores punta i en hores barri. Les hores punta a l’estiu van de les 13 a les 23 hores. Les catorze hores restants són les denominades hores barri i són les que ofereixen més bones tarifes de consum. Si et pots emmotllar als horaris, són les hores ideals per connectar els electrodomèstics de més consum: aire condicionat, rentadores, assecadores…

Vigila la ubicació. La col·locació de les unitats d’aire condicionat determinarà el nostre consum posterior. Segons l’Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia (IDAE), l’ideal és situar el condensador exterior en alguna zona en la qual el sol hi toqui al mínim i que estigui ben ventilada. Si aquestes unitats són a la teulada, és convenient cobrir-les per deixar-les a l’ombra i garantir-ne, d’aquesta manera, el funcionament òptim. L’aparell interior és convenient allunyar-lo de possibles fonts de calor, com són els electrodomèstics. Si has de col·locar el condensador exterior en una zona comuna d’una comunitat de veïns, com per exemple penjat de la façana, hauràs de demanar permís a la comunitat. Si ho fas a l’interior del teu balcó o terrassa, no necessites cap permís. El que no necessites és un permís municipal.

Controla el termòstat. El Ministeri d’Indústria recomana programar l’aire condicionat en 24ºC, mentre que l’IDAE apuja la temperatura dos graus, fins als 26ºC, una temperatura que garanteix el nostre confort tèrmic si ens posem menys roba, més lleugera i de fibres naturals que facilitin la transpiració. D’altra banda, no es recomana passar dels 12º de diferència entre la temperatura exterior i la interior.

Ventila la casa. Les primeres hores del matí i la nit són les hores ideals per ventilar la casa i, a més de renovar l’aire, aconseguir una lleugera reducció de la temperatura interior de la llar. Crea corrents interns d’aire obrint les finestres que per la seva orientació estiguin menys exposades a la calor de l’estiu.

Neteja els aparells. Els filtres d’aire dels equips d’aire condicionat s’embruten amb l’ús i amb la pols que s’acumula a casa. Si abans d’usar-los a l’estiu no els netegem periòdicament, no compliran la seva funció depurativa i, a més a més, augmentaran el consum d’energia per aconseguir la temperatura desitjada. D’altra banda, és convenient netejar-los cada dos mesos i que un professional els revisi, com a mínim, cada dos anys.

Usa’l correctament. Encén l’equip només quan sigui realment necessari. Oblida el gest d’encendre’l automàticament en arribar a casa. Si la temperatura no és excessiva, n’hi haurà prou que ventilis durant cinc minuts per refrescar l’ambient. Si has de sortir de casa, desconnecta l’aire condicionat 10 o 15 minuts abans. La frescor es mantindrà i estalviaràs uns minuts d’energia.

Aïlla bé la casa. El millor garant d’un menor consum energètic, tant a l’estiu com a l’hivern, és un bon aïllament tèrmic. Si la teva llar no té un bon aïllament d’obra, pots col·locar un tendal per a les zones més assolellades de l’habitatge. N’hi ha prou que col·loquis un tendal per protegir les finestres més assolellades. També ajuda tancar les persianes i tancar les cortines, elements que ajuden a reduir l’energia tèrmica que entra a casa.

Sistemes alternatius. Quan la calor no sigui tan sufocant potser no és necessari encendre l’aire condicionat i basta amb connectar algun ventilador portàtil o de sostre. El consum elèctric dels ventiladors és sensiblement inferior al dels equips de refrigeració i poden reduir la sensació tèrmica entre 4 i 8ºC. Una altra opció són els climatitzadors evaporatius, manejables, de baix consum i que redueixen la temperatura entre 12 i 16º. Evita, no obstant això, els climatitzadors o termoventiladors: consumeixen molt, tenen poca potència i són molt sorollosos.

Vigila els colors. El color blanc amb què molts pobles del sud d’Espanya emblanquinen les seves cases no és una elecció gratuïta. Els colors clars reflecteixen la radiació solar i, aplicats a les parets de casa teva, t’ajudaran a mantenir-les més fresques.

Si, a més d’estalviar en aire condicionat durant l’estiu, vols afrontar les temperatures estivals de manera natural, recorda que t’has de mantenir correctament hidratat, fer esports en hores de baixa incidència solar i reduir la ingesta d’alcohol, que augmenta la temperatura corporal.

<< tornar