Juny 2018 #53
Decoració

Com treure el màxim partit del teu rentaplats

A més de ser un dels electrodomèstics més útils de la llar, el rentaplats ens ajuda a tenir un consum energètic més responsable. Seguint aquests senzills consells, en trauràs el màxim rendiment i aconseguiràs estalviar en les factures d’aigua i llum.

Les persones que dubten entre utilitzar aquest electrodomèstic o continuar rentant els plats a mà busquen el sistema més adequat per estalviar aigua a la cuina. D’acord amb l’OCU, la resposta a aquest dilema és ben clara: el rentaplats ens permet reduir sensiblement el consum d’aigua i d’energia cosa que “ens permet contribuir a respectar el medi ambient i a mirar per la nostra butxaca”.

Una vegada admesa l’eficàcia de l’aparell, sempre hi ha recomanacions per utilitzar-lo de manera més eficient. Si fa unes setmanes et vam donar alguns consells per estalviar aigua i electricitat en l’ús de la rentadora, ara li toca el torn a aquest electrodomèstic tan útil.

1. Usa el rentaplats sempre quan estigui ben ple
Espera a omplir completament les safates de l’electrodomèstic abans d’engegar-lo. Utilitzar-ne només la meitat de la capacitat t’obligarà a programar més rentats per mantenir netes totes les peces de la vaixella la qual cosa pot fer que consumeixis més aigua i llum. Si has de comprar un rentaplats nou, valora el nombre de persones que viuen a casa: si sou pocs, pot ser que en tinguis prou amb un model de càrrega petita. Així no hauràs d’esperar gaire dies per omplir-lo del tot abans d’utilitzar-lo i evitaràs la temptació d’engegar-lo a mitja capacitat.

2. Col·loca la vaixella estratègicament
Procura seguir les indicacions del fabricador per situar els plats al rentaplats, de manera que l’aigua pugui circular correctament a l’interior. És important que mantinguis la separació entre uns estris i uns altres, vigilant que no es superposin i evitant que les aspes hi puguin xocar en girar. Com que la pressió de l’aigua és més gran al compartiment inferior, convé que col·loquis aquí els plats més bruts i que deixis la safata superior per a la vaixella més delicada.

3. Tria programes curts
El programa de rentat que has de triar depèn de la brutícia de la vaixella, encara que sempre és convenient que optis pels més curts: com més duri el programa, més aigua consumirà i més energia emprarà per escalfar-la. D’altra banda, és millor seleccionar programes de baixa temperatura. Si el teu rentaplats té opcions de rentat ecològic, intenta-hi recórrer.

4. Neteja la vaixella prèviament
Abans d’introduir els plats al rentaplats, elimina les restes de menjar. D’aquesta manera, podràs seleccionar un programa de rentat més curt i assegurar-te que deixarà la vaixella neta i evitaràs, a més a més, que la brutícia obstrueixi el filtre. No cal que facis aquesta operació amb tots elements, però sí amb les peces més brutes. Et pots ajudar amb una forquilla o un tovalló de paper per treure-ho; només si cal, esbandeix els plats amb aigua freda.

5. Mantingues net el teu rentaplats
Ja saps que la neteja és una les principals recomanacions per allargar la vida dels teus electrodomèstics i també ho és per garantir-ne l’eficàcia. Per aconseguir que funcioni correctament més temps, procura revisar i netejar periòdicament el filtre, les aspes i les juntes de la porta. Així mateix, pots programar un rentat curt sense càrrega una vegada al mes o cada dos mesos, introduint un producte per treure la calç o el greix de la màquina.

Seguint aquests simples consells, aconseguiràs que el teu rentaplat funcioni amb la màxima eficàcia i aconseguiràs un estalvi significatiu d’aigua i llum.

<< tornar