Maig 2018 #52
Decoració

Com treure el màxim partit a un passadís

Solen ser estrets, tenir poca llum natural i estar desaprofitats. Però els passadissos poden reflectir tanta personalitat com qualsevol altra estança de la casa si sabem com potenciar-los a través de la decoració. N’hi ha prou amb seguir algunes pautes i ser imaginatius. A continuació t’aportem una sèrie d’idees per treure el màxim partit al teu passadís:

Colors adequats. Si el passadís és massa estret, el millor és pintar-lo amb colors clars. No ha pas de ser blanc pur (encara que el blanc ajuda a donar amplitud i lluminositat), sinó que pots apostar per tons alegres, com ara el verd clar o el groc. També pots pintar una franja de color diferent a la part superior, com a contrast, per donar sensació d’amplitud. Una bona idea és usar diversos tons del mateix color: aquesta gradació cromàtica beneficia molt els passadissos estrets o de sostres baixos.

Sostres alts o baixos? Si el teu passadís té el sostre baix, pots evitar la sensació d’opressió pintant línies verticals a les parets, per crear la impressió que s’allarguen, i el sostre, de color clar. Una altra opció menys coneguda és deixar al descobert l’estructura del sostre, una idea que coordina perfectament tant amb l’estil industrial com amb el rústic. Si, per contra, el sostre és alt, fes línies horitzontals a la paret i tons foscos al sostre.

Il·luminació estratègica. No sol ser habitual que els passadissos comptin amb llum natural, així que la il·luminació artificial hi té un paper decisiu. Ara t’hauràs de fixar en les dimensions del passadís, per saber si l’efecte que necessites és estrènyer o eixamplar, i també en el color de les parets, per determinar-ne la intensitat. Una bona opció és distribuir diversos punts de llum al sostre i, si cal, reforçar-los amb un llum o algun punt de llum a la paret. Si tens sostres baixos, no optis per llums que pengin, sinó que és més convenient utilitzar halògens encastats per donar lluminositat i amplitud.

Amb tot, no es tracta únicament de la col·locació de llums en llocs clau, sinó que pots potenciar la il·luminació del passadís posant-ne vidres a l’àcid a les portes de pas, la qual cosa crearà un ambient acollidor i elegant.

Mobiliari de petita grandària. Els mobles han d’ocupar el menor espai possible per poder circular pel passadís sense obstacles. Per aquest mateix motiu, procura no situar-los a prop de les portes d’accés a les estances, i el mateix passa amb els objectes decoratius. Una prestatgeria, un petit armari amb portes corredisses, un sabater, un aparador o una tauleta estreta hi podrien quedar bé. Si optes pels quadres, no recarreguis les parets de pintures de diferent grandària: en aquest sentit, cal ser sobris, ja que aquesta decoració estreny visualment els passadissos.

El mirall com a aliat. És un bon recurs per crear més sensació d’amplitud. A més a més, com que reflecteixen la llum, potencien la il·luminació. El mirall reflecteix el que hi ha a la paret de davant i duplica l’espai.

Opta pels miralls col·locats en posició horitzontal a les parets més llargues: així també allargaràs visualment el passadís. Si optes per miralls amb motllures discretes i tons grisos o platejats, aconseguiràs un toc d’elegància i distinció.

Tocs de personalitat. Ja que les dimensions reduïdes del passadís no conviden a omplir-lo amb objectes decoratius, és ideal introduir-n’hi pocs però ben seleccionats. Un quadre curiós, una catifa vistosa, un gerro de disseny… I, a la paret, paper pintat original, un vinil, un mosaic en relleu o pintura de pissarra.

Què t’han semblat aquestes propostes per decorar el teu passadís? Aplica els consells que et poden ajudar a treure-li el màxim partit i deixa’t portar per la imaginació. Segur que el teu passadís els deixarà tots amb la boca oberta.

<< tornar