Maig 2018 #52
Decoració

Com renovar el bany pintant les rajoles

Si vols canviar l’aspecte del teu lavabo, pots començar pintant les rajoles amb esmalt, un recurs econòmic i original que donarà un aire nou a aquesta estança de la teva llar.

Pintar les rajoles velles del lavabo és una opció molt pràctica i econòmica a l’hora de redecorar o renovar aquesta part de la teva llar sense fer obres. En primer lloc, el tipus de pintura que s’utilitza en aquests casos és molt adherent i resistent a la humitat. Per aplicar-la, necessitarem cert material bàsic. Per dir-ne algun: un corró d’escuma, brotxes per retocar detalls i pintar les zones més complexes i cinta protectora.

D’altra banda, hi ha dos tipus d’esmalts, amb base d’oli i aigua. Els primers, els esmalts sintètics, proporcionen un acabat brillant, es netegen amb dissolvents o aiguarràs, i aguanten molt bé la humitat. Els segons, els acrílics, no són tan brillants com els sintètics, però són igual de resistents i es netegen amb facilitat, només amb aigua i sabó.

A l’hora d’escollir el color, la gamma és molt àmplia. Amb tot, la majoria de marques compten amb un sistema de tint mètric que, a partir d’una base blanca, et permetrà dissenyar a mida el to que vols. Les tonalitats que més s’utilitzen són el blanc, el blau, el beix i el to sorra. Si tens un bany de dimensions reduïdes, és recomanable que optis pels tons clars. Depenent de la lluminositat de l’estança, aposta pel contrast amb colors més foscos.

A continuació, et mostrem com s’aplica aquesta pintura perquè puguis pintar el teu bany, segons el teu estil decoratiu i les teves necessitats.

  1. Una vegada tenim el material i la pintura en qüestió, el primer que cal fer és netejar i desengreixar exhaustivament la superfície que pintarem; ja sigui de ceràmica o gres. És ideal fer-ho amb una solució d’aigua, sabó de rentaplats i un polsim d’amoníac.
  1. Després de tenir la superfície preparada, hi apliquem l’esmalt. Agafa el corró i fes una primera capa de pintura a les rajoles. Si les rajoles tenen originalment una decoració de colors molt vius i has triat un to clar per pintar-les, potser hauràs de fer una segona mà per evitar que es transparentin. Quan acabis amb el corró, repassa amb les brotxes les zones més difícils.
  1. El temps d’assecat dels esmalts és lleugerament més llarg que el de les pintures plàstiques, aproximadament unes tres hores. Opcionalment, pots aplicar un protector que augmenti la resistència de l’esmalt a la humitat o brutícia, o que proporcioni un acabat mat o lacat a les rajoles. El mat, per exemple, t’ajudarà a camuflar qualsevol tipus d’imperfecció en la pintura. Això sí, ho has de fer abans que passin 48 hores des que vas pintar ja que és llavors quan l’esmalt aconsegueix la màxima resistència.
  1. Un cop seques les rajoles, pots tornar a fer servir el bany amb tota la normalitat. A partir d’aquest moment i passats uns quatre dies, n’hi haurà prou amb una esponja humida i una solució de sabó per mantenir les teves noves rajoles en perfecte estat de neteja. Per completar la renovació del teu bany també pots canviar els mobles vells per uns altres més moderns, o decorar les parets amb algun tipus d’element autoadhesiu, com ara sanefes.

Amb aquests consells ja pots començar a treballar i renovar el teu lavabo pintant les rajoles del color que més t’agradi.

<< tornar