Juny 2018 #53
Tendències

Com reduir la factura de la llum a la teva cuina: els electrodomèstics

electrodomesticosahorroEl preu de l’energia puja i ens plantegem com podem gastar menys llum. És possible retallar la factura de la llum sense haver d’apagar tots els electrodomèstics? Per descomptat que sí. Aquests són alguns trucs perquè la factura no se te’n vagi de les mans.

El frigorífic i el congelador són els electrodomèstics que més consumeixen a la llar. La seva ubicació és important: amb la part posterior airejada i allunyats dels focus de calor i de la radiació solar directa, ens estalviarem fins a un 15% d’energia.

Una altra cosa que pots fer per aprofitar l’energia és deixar refredar els aliments abans de posar-los en la nevera i descongelar els que vagis a consumir l’endemà dins de la nevera. Tingues en compte que la temperatura del frigorífic ha d’estar entre els 4 i 5ºC, mentre que el congelador no hauria de baixar dels -18ºC. Per cada grau més de fred, el consum augmenta un 6%.

Comprova que les gomes de les portes tanquin bé i evitaràs pèrdues de fred que facin incrementar el consum energètic. Per això mateix, no obris la porta massa sovint!

La rentadora és l’electrodomèstic després del frigorífic que més energia consumeix. El 90% de l’energia la utilitza per escalfar l’aigua, així que, com a més temperatura es renti, més car serà el rentat.

El rentavaixella: en contra del que molta gent es pensa, rentar a mà amb aigua calenta pot resultar fins a un 60% més car en aigua i energia. Això sí, per estalviar, ha d’utilitzar-se completament ple.

El forn: aprofita tota la seva capacitat cuinant simultàniament diversos aliments. Pots estalviar energia evitant pre-calentar el forn per a coccions de més d’una hora i apagant-lo una mica abans perquè s’acabi de cuinar amb la calor residual. Si l’obres innecessàriament, perds el 20% de l’energia acumulada en el seu interior.

Finalment, recorda que un bon manteniment dels electrodomèstics, com netejar regularment el filtre de la rentadora, del rentavaixella i de l’assecadora, així com la part posterior del frigorífic i eliminar el gel dins del congelador, farà que funcionin millor i gastin menys energia. 

Fonts:
Organització de Consumidors i Usuaris – OCU
Institut Català d’Energia

<< tornar