Maig 2018 #52
Decoració

Com il·luminar bé la teva cuina

moment_solvia_iluminacocinaUna il·luminació correcta és un dels elements claus per fer que la nostra cuina sigui un lloc funcional i acollidor. Les cuines són una de les estances en què passem més temps, ja sigui preparant el menjar o, si l’espai ho permet, gaudint-ne. La il·luminació s’ha d’adequar a les diferents funcions que hi porten a terme. Quin és la ideal per a cada funció? En aquest article et donem algunes pistes per aconseguir que la teva cuina estigui al màxim de ben il·luminada.

La primera recomanació és molt evident: cal aprofitar, tant com sigui possible, la llum natural. Si la teva cuina té aquest privilegi, organitza-la perquè hi tingui un paper principal combinant-la amb la il·luminació artificial, si pot ser amb llums LED o ulls de bou, molt més eficients, potents i duradors que els llums halògens. Si pots, utilitza un LED o un ull de bou amb un alt valor CRI, perquè això et permetrà percebre correctament el color dels aliments.

Una de les condicions bàsiques de tota bona il·luminació d’una cuina és que sigui uniforme. Per aconseguir-ho és millor que la il·luminació zenital es faci amb ulls de bou i col·locar un llum cada metre quadrat. D’altra banda, sempre és convenient il·luminar cada zona de la cuina de manera autònoma amb diferents interruptors. Així podràs optimitzar el consum i personalitzar el tipus d’il·luminació per a cada zona.

També són clau els fogons, ja que al voltant seu hi ha habitualment la zona de treball, l’aigüera i la placa de cocció, per això és bo col·locar-hi una il·luminació de reforç. S’ha de situar a la part inferior dels armaris alts de la cuina, ja sigui amb llums, focus o carrils LED o amb fluorescents. Aquesta llum directa sobre els fogons permetrà que la zona en la qual manipules i cuines tingui una il·luminació puntual òptima.

Si la teva cuina és de les que té metres i h pots col·locar una taula, has d’apostar per una il·luminació més càlida i acollidora que complementi la il·luminació general. Tens diverses opcions: una són les aplicacions, però la millor és col·locar sobre la taula un llum suspès que proporcioni una il·luminació càlida que ajudi a relaxar-se i faci més agradables les vetllades. Una altra manera de donar més personalitat a l’office és utilitzar llums de diferents colors, amb la qual cosa transformaràs radicalment la cuina.

<< tornar