Juny 2018 #53
Tendències

Com ha evolucionat el preu de l’habitatge el 2017?

preu_vivendaTal com mostren les dades publicades per l’Institut Nacional d’Estadística (INE), els preus de l’habitatge han experimentat un augment aquest any si els comparem amb 2016. Concretament, la taxa de variació anual de l’Índex de Preus d’Habitatge s’ha situat en el 6,7% el tercer trimestre de 2017, el que representa una pujada de gairebé dos punts respecte al trimestre anterior. Aquestes dades coincideixen amb les previsions d’evolució del preu de l’habitatge que Solvia va realitzar i va plasmar en últim informe de tendències Solvia Market View.

Segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), el preu de l’habitatge s’ha incrementat progressivament el 2017. Prenent com a referència l’evolució anual de l’Índex de Preus d’Habitatge podem observar que aquest creixement ha estat constant des del segon trimestre de 2016. Les últimes xifres del tercer trimestre de 2017 posicionen la taxa de variació anual en un 6,7% mentre que en el mateix període de 2016 el valor es va situar en un 4%. Per la seva banda, la taxa de variació dels preus d’habitatges d’obra nova ha estat del 6,5%, més de dos punts superior a la del trimestre anterior, mentre que la variació anual dels habitatges de segona mà ha pujat gairebé un punt fins a aconseguir el 6,7%.

Aquesta evolució coincideix amb les dades recollides en l’últim Solvia Market View que Solvia va presentar el juny i que preveia que els preus mantindrien la seva recuperació el 2017, encara que a taxes moderades. Aquest informe també constatava que el lliurament i escriptura d’habitatges d’obra nova augmentaria entorn d’un 30% en 2017, la qual cosa suposaria el creixement del preu mitjà, malgrat que el gran pes de les transaccions seguiria estant en la segona mà.

Solvia_Graphs_RSS

D’altra banda, l’Índex de Confiança desenvolupat per Solvia a l’inici de l’any per quantificar la percepció i les expectatives dels espanyols enfront de la compra d’un habitatge destacava que el 35% dels espanyols consideraven que els preus de l’habitatge estaven pujant, enfront del 43% que creia que es mantenien i el 22% que estimava que encara estaven baixant. Aquestes dades constaten que els espanyols també perceben la pujada dels preus, sobretot en zones com Madrid o Catalunya on es percep un major increment dels preus, de forma coherent amb el que indiquen les estadístiques d’evolució de preus.

Aquest context de creixement també s’evidencia en les xifres de compravenda. En aquest sentit, Solvia preveu que les transaccions d’habitatges aconsegueixin les 500.000 unitats aquest any seguint així la tendència d’augment iniciada el 2014.

Evolució per comunitats autònomes
Els resultats de l’INE del tercer trimestre per comunitats autònomes indiquen que la taxa anual també va augmentar en la majoria de regions. No obstant això, hi ha tres comunitats que han tingut un augment del preu de l’habitatge fins i tot superior al de la mitjana nacional. Són el cas de la Comunitat de Madrid (12,3%), Catalunya (10%), Les Illes Balears (9,1%) i Ceuta (6,7%). Per contra, Castella-la Manxa, Navarra, Extremadura i La Rioja són les úniques comunitats autònomes amb descensos de la variació anual.

Notícies relacionades

Com evolucionarà el preu de l’habitatge durant els pròxims anys?

Com es comportarà la compravenda d’habitatges en els pròxims anys?

El 71% dels espanyols creu que, en general, és un bon moment per comprar un habitatge

Espanya segueix sent un país de propietaris

<< tornar