Juny 2018 #53
Decoració

Com estalviar energia en una comunitat de veïns

Solvia_Moment_ahorro_comunidad_foto_postCada vegada ens preocupem més per reduir el consum energètic a casa. Usar bombetes de baix consum, adquirir electrodomèstics ecoeficients o evitar que els aparells electrònics quedin en espera són mesures que ens ajuden a reduir la factura de la nostra llar i ser més sostenibles. Però, què passa amb els edificis en els quals vivim?

Els immobles antics no solen estar preparats per garantir el màxim rendiment energètic. Al contrari: sovint tenen un sistema d’il·luminació poc eficient o les seves façanes i cobertes no estan degudament aïllades. Això es tradueix en un alt consum d’energia i més contaminació per emissions de CO2.

La rehabilitació energètica dels edificis permet acabar amb aquests problemes. Seguint criteris d’eficiència energètica i introduint l’ús d’energies renovables, una comunitat pot arribar a estalviar fins a un 80% en el consum d’energia, segons dades de WWF. A més a més, millora la qualitat de vida dels seus habitants i revalora els seus habitatges.

Una comunitat de veïns pot aplicar diferents mesures per reduir el consum energètic del seu edifici. Algunes requeriran actuacions importants que potser no estiguin a l’abast de tots, però també hi ha solucions de baix cost fàcilment aplicables.

Aïllament de façana i coberta. Si l’edifici està perfectament aïllat, evitarà pèrdues o guanys de calor no desitjades i filtracions d’aigua. Amb això es pot reduir el consum energètic un 20%. També pot ajudar pintar la façana de colors clars. En la teulada, són útils les cobertes verdes, que usen la vegetació com a aïllament tèrmic i acústic, a més de reforçar la impermeabilització.

Finestres i elements per fer ombra. Instal·lar finestres amb doble vidre contribuirà a reforçar l’aïllament de l’edifici i pot donar un estalvi del 60%. A més a més, comptar amb voladissos a façanes, lames, persianes o tendals permetrà regular el pas de la llum del sol per les finestres i mantenir la climatització desitjada.

Il·luminació. A les zones comunitàries de l’edifici convé usar bombetes eficients, que generen un consum d’energia fins a un 80% menor i tenen una vida útil molt més gran. També val la pena instal·lar detectors de presència, que encenen el llum només quan és necessari i poden estalviar entre un 10% i un 30% del consum total.

Ascensor. Comptar amb un model de tracció directa d’última generació, a més d’utilitzar il·luminació eficient amb un temporitzador d’apagat, pot comportar un estalvi d’energia del 50% o del 60%.

 

Font: La comunidad eficiente 2.0

 

<< tornar