Maig 2018 #52
Decoració

Com estalviar en el consum d’aigua i electricitat de la rentadora

És un dels electrodomèstics més utilitzats a casa i el tercer en consum d’energia, després del frigorífic i el televisor. Es calcula que un 12% de la nostra factura de llum correspon a l’ús de la rentadora. Així que, si vols reduir despeses en electricitat i també en aigua quan l’engeguis, llegeix bé aquests consells.

Tria la rentadora idònia
Si estàs en procés d’adquirir una rentadora, hauràs de tenir en compte dos aspectes: capacitat i eficiència energètica. Si vius amb una família nombrosa, et convindrà més comprar un model amb càrrega gran (per exemple, de 7 kg) per poder abastar més quantitat de roba en cada rentat. En canvi, si sou pocs a casa, preferiràs una rentadora amb càrrega petita o, com a mínim, que compti amb programa de mitja càrrega. D’altra banda, t’hauràs de fixar en l’etiqueta energètica per triar una rentadora de la categoria més eficient possible: d’aquesta manera, estalviaràs energia i beneficiaràs el medi ambient.

Aprofita la seva capacitat
És obvi: com menys vegades utilitzis la rentadora, menys energia gastaràs. Per tant, la millor manera d’estalviar quan l’utilitzis és omplir-la sempre al màxim. Si tens poca bugada, espera’t per acumular més peces brutes i poder-la engegar. Ara bé, tampoc no t’has d’excedir: si sobrecarregues la rentadora, l’aigua no podrà fluir amb facilitat entre la roba.

No deixis que es refredi
Apunta aquest petit truc: si tens tanta roba per rentar que necessites fer diverses rentadores, no esperis gaire temps entre l’una i l’altra. Si les fas seguides, aprofitaràs que l’interior de l’electrodomèstic encara està calent i evitaràs que hagi de treballar novament per produir calor.

Opta per cicles econòmics
Si la roba que vols rentar no està excessivament bruta, és millor que triïs els programes de la rentadora més econòmics. Solen ser curts (amb la qual cosa utilitzen menys aigua) i renten en fred (de manera que necessiten menys energia per escalfar l’aigua). De fet, els cicles llargs només són realment necessaris si la roba està molt bruta.

Renta a temperatures baixes
Gran part de l’energia que consumeix la rentadora es destina a escalfar l’aigua. Així que, com més elevada sigui la temperatura que triïs, més electricitat gastaràs. Pensa que molts dels detergents actuals renten bé encara que sigui en fred; per això, excepte si has de tractar taques rebels, et sortirà a compte utilitzar aigua tèbia o freda.

Separa bé la roba
No es tracta tant de separar entre roba blanca i de color com de distribuir la bugada per graus de brutícia de les peces. Aquest gest et permetrà guanyar eficàcia i estalviar energia, ja que podràs adaptar cada programa de rentat a les necessitats específiques de cada pila de roba.

Dosifica el detergent
Els experts consideren que el sabó líquid és el més adequat per a les rentadores, ja que han de treballar menys. Com a alternativa, pots fer servir detergent sòlid i diluir-lo prèviament en una mica d’aigua. Pel que fa a la quantitat, convé ajustar-se sempre a les indicacions del fabricant: superar la dosi recomanada no garanteix que quedi més neta la roba, sinó que fa treballar més la rentadora (per eliminar l’escuma) i contamina més el medi ambient.

Fes-ne ús a les hores adequades
Si ets dels que tenen instal·lat a casa un comptador d’electricitat intel·ligent, assegura’t de fer anar la rentadora durant les hores de despesa mínima. Hi ha webs i aplicacions que t’ajudaran a saber quin és el millor horari per a cada dia. D’altra banda, evita utilitzar la rentadora juntament amb altres electrodomèstics com ara la vitroceràmica o el rentaplats.

Mantenir-la sempre neta
El manteniment de qualsevol electrodomèstic és essencial per allargar-ne la vida, i la rentadora també. Si en neteges les peces sovint (tambor, filtre, compartiment del detergent), aconseguiràs que et duri molt més i que el rendiment continuï sent òptim. Tot això es traduirà en estalvi d’energia.

Aquests senzills consells et poden ajudar a optimitzar l’ús de la rentadora per contribuir a reduir el consum d’energia i d’aigua. Si els apliques, segur que començaràs a veure els resultats en les teves factures domèstiques aviat.

<< tornar