Maig 2018 #52
Decoració

Com donar una vida nova a una casa rural

rural_1Quan adquirim una casa al camp per rehabilitar-la, el respecte per l’entorn o per l’estil arquitectònic de la zona és compatible amb els nous materials, l’adequació a la normativa energètica i les comoditats que ofereixen les cases contemporànies. Només cal saber com fusionar el passat i el present en un mateix espai.

En la rehabilitació d’una casa rural s’han de tenir en compte els elements estructurals, els acabats exteriors i interiors i la decoració.

Revisar la normativa. L’encant de moltes cases radica en la seva singularitat: una quadra, un paller, una borda o un molí es poden convertir en una casa confortable. Tot i així,abans de fer qualsevol intervenció, hem de consultar amb l’ajuntament si estan protegides i informar-nos de quines accions hi podem fer.

Reutilitzar atributs. Un abeurador d’una quadra pot ser l’element estrella d’una nova sala i una premsa de vi la peça més cotitzada de la cuina. Trills com a taules, reclinatoris com a testos… en una casa antiga no hi ha ni una sola peça d’un sol ús.

Bigues de fusta, un hit. Avui moltes cases modernes incorporen aquest element encara que no sigui d’origen. Si el pas del temps ha estat inclement amb les bigues, les hem de restaurar, reforçar-les o fins i tot, a les habitacions en què no n’hi havia, incloure’n de noves per dotar tota la casa de coherència estilística.

Si el mur parlés. A les cases rurals els murs són testimonis del pas del temps; són l’essència i l’ànima de les cases. Emfatitzar la pedra és la manera de fer justícia a la història de la casa. Si la normativa ho permet, els canvis de distribució i la substitució d’envans danyats són positius, ja que el passat i el present poden conviure en perfecta harmonia decorativa.

montaje_rural

La sala d’estil rural. És provable que aquesta sigui l’estança on puguem ressaltar aquella peça única (un rellotge de paret, una taula de fusta, un escriptori en un racó…), inclús heretada de la família. Per aquest motiu, la decoració de la sala ha de ser suau: mobles en els quals destaquen de manera natural les vetes de la fusta de roure o de pi, flors campestres, manats de palla i fins i tot panotxes de blat de moro penjades del sostre. També s’hi poden afegir coixins o elements decoratius a la paret per donar-hi color.

Amb eficiència energètica. L’estil rústic no està renyit amb la sostenibilitat: en una casa rural són importantíssims els aïllaments i els tancaments. Els murs amples han realitzat aquesta tasca durant anys, però ara toca aprofitar els últims avenços en matèria constructiva. Si la zona és freda, fins i tot hi podem incloure terres radiants i hem de tenir cura de l’estat de les portes i finestres per aconseguir més eficiència energètica.

rural_2

Notícies relacionades

L’espart està de moda: coneix com incorporar aquest material a la decoració de la llar

Decorar amb parets d’obra vista

Comprar una casa a la muntanya

 

<< tornar