Juny 2018 #53
Decoració

Com decorar amb mobles i objectes de vímet

decoración con mimbre
decoración con mimbre

Versàtils, econòmics i accessibles. Els mobles i complements de vímet són una opció molt interessant per decorar interiors. Aquest material natural a prova de modes s’adapta a diversos estils i ofereix idees decoratives molt variades per a qualsevol estança de la casa.

El vímet és present a les llars des de fa molt temps. Si antigament s’utilitzava principalment per fabricar objectes funcionals d’ús domèstic o agrícola, amb el temps ha anat evolucionant fins a integrar-se en la decoració d’interiors i exteriors. En color natural o bé tenyit, sol o combinat amb altres materials, el vímet s’ha aconseguit colar a moltes llars en forma de mobiliari o complements. Similar al rotang, el vímet és una fibra natural que s’extreu d’un arbust que pertany a la família dels salzes. Els seus principals avantatges són la flexibilitat i la lleugeresa, que el converteixen en un material perfecte per ser treballat en mobles, solucions d’emmagatzematge o tot tipus d’objectes decoratius. A més a més, el vímet és robust i, si se li fa un tractament adequat, pot tenir una gran durabilitat, per la qual cosa es pot adaptar fàcilment a la decoració d’espais exteriors. Tot això, unit al fet de ser molt econòmic i fàcil d’aconseguir, el converteixen en una proposta excel·lent per decorar habitatges d’una manera original, pràctica i assequible.

Amb quins estils decoratius combina el vímet?

Rústic, escandinau, vintage, natural, minimalista… El vímet es pot adaptar a nombrosos estils, sempre que s’utilitzi correctament. El gran avantatge d’aquest material és que es presenta en formes i tractaments molt diversos, amb la qual cosa es pot introduir en la decoració d’interiors tant a través d’un moble que capti l’atenció de l’estança com d’un simple detall que aporti un toc personal a un racó però que passi desapercebut. En color original, el vímet transmet calidesa. Combina a la perfecció amb una decoració ecofriendly que aposti pels materials naturals. A més a més, alguns objectes de vímet encaixen en la tendència DIY que recicla objectes per donar-los un nou ús: una vella cistella, per exemple, es pot convertir en un curiós test.

Però el vímet també admet el tractament amb tints, per la qual cosa es poden aconseguir mobles i complements de colors vius per a una decoració d’interiors més atrevida. Una solució alternativa és decorar els objectes de vímet amb coixins o altres complements elaborats amb teixits de colors o estampats alegres. També, gràcies a la seva versatilitat, el vímet admet combinacions amb altres materials com ara fusta, metalls o cristall.On es pot col·locar vímet?

Qualsevol estança de la casa és bona per acollir un objecte decoratiu de vímet. Dependrà de les possibilitats de l’espai i, per descomptat, del protagonisme que es vulgui donar a aquest material. Un moble gran o diversos complements combinats (per exemple, cistelles o barrets) captaran la mirada fàcilment, però un únic objecte de dimensions reduïdes (un cabàs, una garrafa, un gerro) aportarà calidesa sense esdevenir centre d’atenció. Hi ha algunes idees decoratives per apostar pel mobiliari de vímet en un espai interior. Col·locar un sofà o una butaca en el saló o una calaixera a l’habitació poden donar un toc original a aquestes estances. Per a aquelles persones que volen una presència del vímet menys marcada, hi ha la possibilitat de recórrer a prestatgeries de fusta combinades amb cistelles en aquest material, a una petita tauleta de lectura, a un revister o fins i tot a un llum. Esment especial mereixen els baguls o les grans cistelles de vímet: a més de decorar, poden servir com una interessant solució d’emmagatzematge en diferents estances de la casa: per a mantes en el dormitori, per a joguines en una habitació infantil, per a la roba bruta en el bany …

En parlar dels objectes decoratius de vímet de petita dimensió, s’obre un ventall immens de possibilitats: des d’una cistella que fa de paraigüer per al rebedor a una fruitera per a la cuina, sense oblidar els testos de vímet, que poden allotjar plantes d’interior en qualsevol racó de l’habitatge. I, com hem apuntat anteriorment, una col·lecció de cistelles o barrets pot ser una bona idea per decorar alguna paret de casa.

Vímet a l’exterior

La resistència del vímet fa que sigui un material indicat també per a la decoració d’exteriors. En forma de taules, sofàs, cadires, pufs o  testos, pot aportar un ambient natural i càlid al balcó o la terrassa. La condició perquè el vímet aguanti a la intempèrie, això sí, és assegurar-se que se li ha fet el tractament adequat (protecció amb vernís) i estar pendent del manteniment.

Per molt que passi el temps, el vímet continua sent una opció molt atractiva per decorar interiors. Els seus avantatges i les seves infinites possibilitats ho avalen.

<< tornar