Maig 2018 #52
Decoració

Com cuidem i mantenim el nostre jardí vertical

Un jardí vertical és una solució senzilla per donar aquest toc de naturalesa a la teva llar. Pots optar per moltes varietats i formes, però sempre tenint en compte que requereixen un manteniment perquè continuïn aportant color i bellesa a casa teva.


Pots optar per un jardí decoratiu (que tingui, per exemple, pensaments, geranis, begònies…), de plantes aromàtiques i de condiment (camamilla, menta, alfàbrega…), una combinació de tots dos, o fins i tot un petit hort vertical (amb maduixes, cirerols, ruca, etc.).

A l’hora d’escollir, has de tenir molt en compte si el jardí vertical està situat a l’interior o a l’exterior i la llum que rebrà (no t’aconsellem situar-lo en llocs on tingui menys de quatre hores de llum solar).

També has de valorar el fons del jardí vertical: un de domèstic pot estar format per testos penjats en un suport de fusta del sostre al sòl, o bé emprar mòduls preparats per albergar jardins verticals, de tot tipus de grandària.

El substrat aconsellat és un de lleuger i ric en nutrients (pot anar molt bé el substrat natural compost per fibra de coco i humus de cuc o algun d’enriquit amb perlita).

Atencions específiques  

  1. Creixement. En els primers moments del jardí, quan les plantes estan creixent, has de prestar molta atenció a les plantes enfiladisses, si n’hi ha, i ajudar-les a pujar pel jardí col·locant branques, varetes o filferros que les guiïn al lloc que ens interessa. Aquestes plantes són molt útils en el jardí vertical, sobretot si una de les seves funcions és cobrir una paret o un altre element que pugui produir mal aspecte.

    És important, tant en el cas de les enfiladisses com en el de les plantes arbustives i penjants, que estiguin situades de manera que no en tapin d’altres, ja que estarien reduint la quantitat de llum solar que reben les que queden per sota. Per evitar-ho, les dirigirem, com ja hem comentat en el cas de les enfiladisses, o en controlarem molt bé la poda, en el cas de les arbustives i penjants. 
  1. Reg. Quant al reg, s’ha d’ajustar a les condicions climàtiques i a les necessitats de cada planta. Un error comú és abusar del reg si veiem que alguna té un aspecte apagat, quan el problema, si està començant a esgrogueir-se o està una mica mústiga, no és sempre la falta d’aigua. En general, convé regar les plantes un parell de vegades per setmana durant l’hivern i anar augmentant la freqüència segons es vagi intensificant la calor. El reg pot ser manual, amb una regadora, o per aspersió, o també podem trobar petits dispositius de reg per degoteig especials per a jardins verticals. 
  1. Fertilització. L’ideal és que facis arribar els nutrients a les plantes a través de l’aigua, ja que, d’aquesta manera, aconseguiràs que es distribueixin millor per tota la composició. 
  1. Control d’insectes. És possible que, com en tot tipus de jardins i plantes, hi observem algun insecte, però no sempre es tracta d’una plaga o un insecte que les hagi de danyar, per la qual cosa no t’aconsellem fer servir insecticides totals, sinó observar primer de quin tipus d’insecte o plaga es tracta i actuar específicament. Per a petites plagues o insectes més comuns, podem fabricar un insecticida casolà fet de sabó o oli de Neem i aigua. Una altra opció molt còmoda és col·locar certes plantes que actuïn com a repel·lents, com la Tagetes erecta o clavell d’Índia, que té propietats naturals que ajuden a mantenir lluny els insectes. No obstant això, si el problema és important, et recomanem consultar un especialista. 
  1. Neteja. Per netejar la pols i la brutícia que se sol acumular a les fulles de les plantes, les pots polvoritzar amb una mica d’aigua, però sense excessos.

<< tornar