Juny 2018 #53
Tendències

‘Coliving’: una nova forma de viure en comunitat

eoffice_berlin

Eoffice Berlin © Andreas Lukoschek

Un model de residència innovador que combina sota un mateix sostre la vida social amb la laboral. El ‘coliving’ integra zones de treball i espais íntims on menjar, descansar i socialitzar amb persones amb interessos comuns. Aquest corrent que va sorgir a Estats Units s’ha estès per tot el món i també ha arribat a Espanya.

Nous emprenedors i els denominats nòmades digitals (persones que poden treballar en qualsevol lloc del món amb només un ordinador i connexió internet) són els perfils que han abraçat el ‘coliving’ com a modus vivendi per ser l’opció més còmoda i econòmica d’unificar en un mateix espai treball i residència.

Aquesta nova modalitat d’habitatge que evoluciona del ‘coworking’ (zones de treball compartides) i del ‘networking’ (creació i manteniment de xarxa de contactes professionals), ofereix habitacions (zona privada i íntima per als residents), espais per treballar i zones comunes on poder establir relacions amb professionals afins. Els serveis i equipaments d’aquests edificis (antics hotels reconvertits, escoles rehabilitades o cases ampliades) inclouen neteja, cuines comunes o privades, bugaderies; connexió a internet i activitats d’oci.

colectivo_old_oak_london2

Collective Old Oak, Londres

Una pràctica en expansió

Aquesta modalitat de cohabitació que va sorgir a Silicon Valley ja està molt implantada en ciutats amb una gran activitat laboral com Londres, Berlín, Sant Francisco o Miami. També en enclavaments paradisíacs com Bali, Hawaii, les Illes Maurici o l’Índia on els professionals que comparteixen sostre i treball estableixen relacions de convivència sota el paraigües d’uns interessos laborals comuns.

A Espanya, el ‘coliving’ no només s’ha implantat a les grans ciutats com Madrid i Barcelona. Les Illes Canàries, per exemple, compten amb diversos residencials on aquests nous professionals treballen i gaudeixen del busseig i del surf en les seves estones lliures. En nuclis rurals de Catalunya i Galícia també s’ha establert models de ‘coliving’ motivats per la tranquil·litat i per l’entorn natural que serveixen d’inspiració per a molts creatius i artistes.

Work House London © Chris Roche

Work House London © Chris Roche

Notícies relacionades

Quins aspectes fan als espanyols “sentir-se com a casa”?

Passat i present de les colònies industrials

Nova vida pels pobles abandonats

 

<< tornar