Juny 2018 #53
Reportatge

Cohousing, una alternativa d’habitatge col·lectiu

solvia_moment_cohousingLa complicada situació econòmica que vivim des de fa anys ha fet que moltes persones busquessin alternatives als models tradicionals d’accés a l’habitatge. Una d’aquestes iniciatives és el cohousing, un procés d’habitatge col·lectiu que combina la propietat privada amb la vida comunitària a través d’espais i serveis compartits.

En el cohousing, diverses famílies o persones amb interessos comuns s’uneixen per dissenyar un projecte d’habitatge a la seva mida. Participen conjuntament el disseny del projecte en funció de les seves necessitats: s’hi inclouen tant llars individuals com zones comunitàries on s’organitzaran activitats col·lectives. Aquest sistema els permet compartir recursos i fomentar la vida veïnal en un procés autogestionat i participatiu.

Aquesta és, precisament, una de les característiques principals del cohousing: tots participen de la mateixa manera en el disseny i en la gestió de la comunitat. La primera fase d’aquest procés participatiu és el projecte arquitectònic, ja sigui un lloc petit o un edifici d’habitatges. Els veïns dissenyen la seva comunitat en funció d’uns objectius compartits. Ideen cases individuals, perfectament equipades, que respecten la privadesa; però també projecten nombrosos espais comunitaris (menjador, bugaderia, biblioteca, pàrquing) per afavorir la interacció. El projecte es sol dissenyar seguint criteris de sostenibilitat i eficiència energètica.

El procés participatiu del cohousing implica també la direcció conjunta de la comunitat, que els mateixos membres autogestionen. Sovint, fins i tot, realitzen ells mateixos gran part dels treballs de manteniment. El sistema no admet jerarquies. Ningú té més autoritat que els altres en la presa de decisions. D’altra banda, es respecta la individualitat: a més de mantenir l’autonomia econòmica, cada veí participa en la comunitat voluntàriament i amb el nivell de compromís que considera oportú.

Aquest sistema d’habitatge col·lectiu no és nou. Va néixer a Escandinàvia fa trenta anys i es va estendre per diverses zones d’Europa i d’Amèrica durant els vuitanta, encara que ara experimenta un nou auge: cada vegada més grups de persones engeguen experiències de cohousing a tot el món.

<< tornar