Juny 2018 #53
Decoració

Cinc fibres naturals imprescindibles per decorar quan arriba la tardor

Les fibres naturals són ideals per als mobles exteriors d’estiu, però també per a l’interior de la casa. El vímet, el rotang, la corda, l’espart o el bambú donaran un toc natural a casa teva durant la tardor.

La decoració amb materials naturals és una tendència que cada vegada va a més i que no es limita als mesos d’estiu. Amb l’arribada de la tardor podem aconseguir que la nostra llar estreni una nova imatge, més serena i acollidora, utilitzant fibres naturals com ara el vímet, el rotang, la corda, l’espart o el bambú. L’ús d’aquests materials a casa ens ajudarà a crear espais amb un valor afegit que contribuirà a singularitzar el nostre domicili i a conviure en harmonia amb la naturalesa. A continuació us expliquem quin ús decoratiu podeu donar a les cinc principals fibres naturals.

Un dels materials naturals que casen millor amb la tardor és el vímet, un element que dóna un toc càlid i acollidor. Els sumeris i els egipcis l’utilitzaven per construir mobles i estris, una tradició que ha arribat fins als nostres dies. El vímet és un material que mai passa de moda i que no tan sols està pensat per als exteriors. Amb vímet es pot fabricar gairebé qualsevol accessori decoratiu per a l’interior de les nostres llars, des de cistells perfectes per guardar la roba bruta fins a pantalles per a llums que aporten textura i una llum molt càlida; també es pot utilitzar per a cadires i butaques, peces capaces d’adaptar-se perfectament a tot tipus d’ambients i donar un toc de nostàlgia.

El rotang, d’altra banda, és una espècie botànica de palmell de tiges molt fines, original de les regions tropicals africana i asiàtica. Aquest material és similar al bambú i al vímet. Una bona opció decorativa del rotang són els puf so les butaques, peces molt versàtils que es poden adaptar a qualsevol estil decoratiu i a qualsevol espai que vulguis renovar. Són ideals per a dormitoris i salons i aconsegueixen el seu millor efecte decoratiu si els combinem amb tons grisos, blancs i negres, combinació que donarà al conjunt una aparença molt elegant amb un cert aire vintage. Els mobles de rotang tenen una durabilitat excel·lent, ja que no necessiten un manteniment especial, són resistents a factors mediambientals i es poden rentar amb aigua.

La corda és un material tan senzill que moltes vegades no en sabem valorar correctament les possibilitats decoratives per enriquir ambients d’una manera pràctica i molt original. La decoració amb cordes va molt més allà dels tradicionals nusos mariners i, per exemple, pot fer perfectament les funcions de barana si tenim un dúplex. Unes altres bones opcions és utilitzar-la, en combinació amb fusta, per separar ambients o per embolicar columnes i estructures donant-los un toc més estètic i divertit. Les possibilitats decoratives de les cordes no acaben aquí; també poden servir com a catifes, per fabricar el marc d’un mirall o un llum de dormitori. Fins i tot, amb uns bons ancoratges, pots penjar els llits dels més petits amb unes cordes perquè anar a dormir sigui tota una aventura cada nit.

Una altra fibra natural amb moltes possibilitats decoratives és l’espart, una fibra originària d’ambients àrids i que prové d’una planta similar al jonc. El seu ús tradicional ha estat l’elaboració de cistelleria, però aquests últims anys ha saltat les fronteres dels cistells, ja que és una fibra que té un aspecte rústic, un encant particular i moltes possibilitats decoratives. Com podem decorar la nostra llar amb espart? Aquí teniu algunes opcions: originals capçals de llit, estoretes rodones, pufs, cadires i armaris, i fins i tot revestir algunes de les parets de casa per donar-li un toc rústic. Aquesta fibra també millora el nostre confort tèrmic, ja que és fresca a l’estiu i càlida a l’hivern.

Finalment, el bambú és un material decoratiu ideal que pot aportar vivesa i una naturalitat minimalista a qualsevol racó de la llar, donar-li un aire zen i crear espais moderns i de molt bon gust. El bambú és una planta originària de l’Àsia tropical que combina dues qualitats excepcionals: la lleugeresa i la duresa. Així doncs, si una cosa caracteritza aquest tipus de mobles és que són resistents, lleugers, sostenibles i pràctics. El seu ús en interiors es recomana perquè absorbeix el diòxid de carboni, purificant de manera natural l’ambient. D’altra banda, tant els mobles com altres accessoris fets d’aquest material necessiten poc manteniment, ja que perquè es conservi fresc, n’hi ha prou amb passar-los, de tant en tant, un drap moll d’aigua ensabonada. Les possibilitats d’utilització del bambú són infinites i van més enllà de la funció decorativa. El bambú també s’utilitza per a terres, parets o tèxtils; les teles orgàniques, per exemple, són molt suaus, tenen propietats antimicrobianes i s’utilitzen molt per fer llençols.

Com veieu, aquests materials naturals poden ser interessants elements decoratius i donar un toc de calidesa i originalitat a la nostra llar.

<< tornar