Juny 2018 #53
Decoració

Cinc consells per estalviar en calefacció

MOMENT_SOLVIA_post_ahorro_calefaccionLa calefacció constitueix el 46% del consum energètic de la llar, per la qual cosa es recomana fer-ne un ús eficient. Utilitzes la calefacció de manera intel·ligent per a la teva butxaca? Aquí tens 5 consells per caldejar la teva llar per menys diners. 

La calefacció representa el 46% del consum energètic de les llars espanyoles, uns 10.521 KWH anuals, segons un informe de l’Institut de Diversificació i Estalvi Energètic del Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme. Amb el preu de l’energia pujant, en molts casos, més que la inflació, és essencial triar el tipus de calefacció que s’adapti millor a les necessitats de l’habitatge i fer un ús eficient de l’energia que consumim per escalfar-la.

Una vegada feta aquesta elecció, el pas següent és treballar per aconseguir un consum eficient de l’energia, tant per al medi ambient com per a la nostra butxaca. A continuació us donem cinc consells que us ajudaran a fer que la calefacció us costi menys diners:

1. Tria bé el sistema de calefacció. Hi ha molts sistemes de calefacció i, per triar l’adequat, el primer que hem de fer és determinar les necessitats del nostre habitatge. Una decisió equivocada pot implicar un sobrecost en el consum de més de 700 euros anuals, segons estudis de l’OCU. Si la nostra llar té subministrament de gas canalitzat, la millor opció és instal·lar una caldera de condensació. Sense gas natural, no obstant això, l’elecció depèn de la grandària de l’habitatge i de la zona on vivim. Si vivim en un pis petit, de menys de 100 m2 i en una zona temperada, n’hi ha prou amb instal·lar una calefacció de suport: un termo elèctric per a l’aigua calenta sanitària i alguns radiadors o convectors elèctrics per a la calefacció. Si, per contra, vivim en una zona de clima més fred, és recomanable instal·lar un sistema d’acumuladors elèctrics. Si tenim una casa unifamiliar, les opcions són diferents: una caldera mixta de gas propà o un sistema elèctric de convectors, si vivim en un clima temperat, o una bomba de calor elèctrica, si hi fa més fred.

2. Aïlla. No deixis sortir ni entrar. Un dels elements clau a l’hora d’estalviar energia amb la calefacció és aïllar l’habitatge. Un habitatge amb un bon aïllament tèrmic pot arribar a estalviar fins a un 30% d’energia segons l’Institut de Diversificació i Estalvi Energètic. Si no deixes sortir la calor ni entrar el fred no necessitaràs tornar a fer entrar l’energia perduda. Revisa portes i finestres per comprovar que no hi hagi fugides d’energia a finestres i portes exteriors. Si en trobes, instal·la rivets i cintes de material aïllant per ajustar-les. Ventila el temps just, uns deu minuts, suficient per renovar l’aire sense que es refredin ni el terra ni les parets i sense que hagis de gastar energia per tornar a escalfar l’habitació.

3. Revisa la caldera. Un dels factors que et poden ajudar més a mantenir a ratlla la teva despesa en calefacció és fer un bon manteniment de la teva caldera perquè funcioni eficientment i amb seguretat. Algunes companyies subministradores realitzen gratuïtament un servei bàsic de manteniment per comprovar una vegada a l’any el bon estat de la caldera i dels radiadors. Per norma general, l’Institut de Diversificació i Estalvi Energètic recomana conservar les calderes amb una temperatura interna de 70 graus, la qual cosa evita la pèrdua d’energia o que un possible excés de temperatura provoqui incomoditat o taques a les parets. Els radiadors, d’altra banda, s’han de purgar (eliminar l’aire que hi ha dins) perquè l’aigua circuli lliurement i els escalfi convenientment. Si has de canviar la caldera, fes-ho per una més eficient, una de condensació o una de cogeneració, per exemple. Tot i que això és una gran inversió, val la pena instal·lar-les per la seva eficiència energètica. Si la teva caldera és comunitària, insta la teva comunitat de veïns per fer que tingui un termòstat ajustat a la temperatura exterior i perquè s’instal·lin comptadors individuals per tal que cada veí sigui responsable del seu consum.

4. Limita la temperatura de confort. Els experts recomanen programar els termòstats de les calefaccions a 21º durant el dia i 17º durant la nit. Per cada grau de més, el consum augmentarà un 7%. A més de l’estalvi, t’evitaràs els problemes que pot comportar l’excés de calor: maldecaps, irritacions cutànies, mareigs, sequedat de les vies respiratòries, etcètera. Actualment hi ha dispositius en línia que permeten programar el funcionament de la calefacció. Si ajustes l’encesa i l’apagada i regules bé la temperatura, podràs estalviar entre un 8 i un 13% en el teu consum. A les cases amb diversos radiadors, es recomana instal·lar un termòstat individual en cadascun per assegurar que cada habitació té la temperatura adequada.

5. Aprofita la calor natural del sol. La llum és calor. Aquest és el motiu, per exemple, que la majoria de cases del nord d’Europa no tinguin persianes. Si la teva llar té orientació sud, mantingues obertes les persianes i les cortines per aprofitar al màxim les hores de sol. Tanca-les a la nit per reforçar l’aïllament tèrmic de la casa. Vols continuar estalviant? Reforça l’aïllament tèrmic de les parets, sostres i terres utilitzant estucs sintètics o catifes. No cal que escalfis les habitacions que no utilitzes, pots tancar els radiadors i les portes. Una altra manera de reduir la despesa en calefacció és no passejar-te per casa amb pantalons i màniga curta en ple hivern. Si vesteixes d’acord amb l’època de l’any, no hauràs d’apujar la temperatura del termòstat. També pots pintar les parets amb colors que reflecteixin la llum i mantinguin el color. Finalment, recorda que els radiadors no són una assecadora. Si els utilitzar per assecar la bugada consumiràs més energia, reduiràs l’eficiència de la teva calefacció i augmentaràs la humitat ambiental.

Seguint aquests cinc consells per estalviar en calefacció, mantenir la casa a la temperatura justa no serà un luxe que no et puguis permetre i, encara que les temperatures baixin, la teva factura no pujarà.

<< tornar