Juny 2018 #53
Tendències

Cases que s’adapten a l’entorn per estalviar energia

casas pasivasLes anomenen cases passives, però no et deixis enganyar per aquest nom amb connotacions negatives. Si es diuen així és perquè s’adapten a l’entorn i aprofiten els factors climàtics per proveir-se d’energia de manera natural. Són, a la seva manera, cases intel·ligents, i diuen que el seu disseny conscient amb el medi ambient els permet reduir el seu consum energètic fins a set vegades respecte al d’un edifici convencional.

Es van començar a construir a principi dels anys noranta a països freds del nord d’Europa com Alemanya. L’objectiu principal era mantenir els habitatges calents sense necessitat de calefacció. Des d’aleshores, aquesta tendència s’ha estès cada vegada més i ha arribat a països més càlids com ara Espanya, ja que les seves regles s’apliquen a qualsevol clima: les cases passives busquen sempre la solució més idònia per aprofitar els avantatges i evitar els inconvenients de cada lloc.

En una casa passiva tot està pensat per aconseguir la màxima eficiència energètica: la ubicació i orientació sobre el terreny, el disseny dels elements que la componen i, fins i tot, els materials i les tècniques emprats per construir-la. Aquestes són algunes de les premisses:

  •   Garantir un aïllament tèrmic eficaç. És essencial si es vol mantenir la temperatura idònia a l’interior de la casa en tot moment. Per això, s’empren els materials més adequats (per exemple, suro o fusta) i es té molt en compte l’hermetisme, vigilant que no quedin escletxes per les quals pugui entrar la calor o evitant obrir les finestres.
  • Aprofitar al màxim la llum del sol, tant per a la il·luminació natural com pel fet se ser font de calor. Aquests edificis tenen obertures, cornises i finestres situades de manera que deixin entrar sense reserves el sol hivernal, però també introdueixen elements que protegeixin del sol estiuenc.
  • Aconseguir que la naturalesa jugui a favor seu. La presència d’arbres de fulla caduca prop de la casa, per exemple, pot aportar un doble benefici: a l’estiu faran ombra i a l’hivern, quan hagin perdut les fulles, deixaran passar el sol. També són útils els jardins horitzontals (a les teulades) o verticals (als murs exteriors) com a aïllant tèrmic.
  • Instal·lar sistemes que permetin aprofitar les energies renovables com ara panells solars o molins eòlics.

Fotos: Fair Companies

http://faircompanies.com/news/view/10-casas-pasivas-rendimiento-ambiental-con-menos-esfuerzo/

<< tornar