Juny 2018 #53
Decoració

Avantatges i desavantatges d’una cuina oberta

MOMENT_SOLVIA_POST_COCINAS_ABIERTAS_02

Les cuines obertes són una alternativa atractiva en els pisos petits o en aquells en què la distribució no permet tancar aquesta zona. Amb tot, són realment funcionals? Estem preparats per integrar-les al nostre saló? A continuació parlem dels avantatges i desavantatges.

Un dels clàssics debats a l’hora de dissenyar una cuina és si optem per la cada vegada més de moda cuina oberta o bé ens decantem per la tradicional cuina independent o tancada. Les cuines obertes són espais diàfans i visualment amplis que aconsegueixen que la llum natural flueixi fins a l’últim racó. Aquest tipus de cuines són un recurs que ens permet guanyar espai en un parc d’habitatges dominat per les cases de dimensions més aviat reduïdes.

Fa uns anys, les cuines de moda eren grans i espaioses, llocs per cuinar però també per menjar, veure la televisió i passar la tarda amb la família. Avui dia, però, el que es porta són les cuines obertes al saló, les anomenades cuines americanes, espais funcionals que s’integren en la resta de la casa per crear una nova sensació d’amplitud i una llar d’espais interconnectats que fomentin la interrelació entre els habitants de la casa.

El concepte de cuina oberta és més propi de països anglosaxons que d’Espanya. Tanmateix, cada vegada hi ha més gent que s’anima a reformar les cuines i a integrar-les al saló. Instal·lar-les o no depèn de diversos factors, com ara la superfície o estructura de la casa, la tipologia de la família, les seves rutines diàries i el seu estil de vida i, evidentment, les preferències personals de cadascun. A continuació t’expliquem els avantatges i desavantatges de tenir una cuina oberta:

Avantatges de les cuines obertes

1. Espai. Les cuines obertes són una aposta segura, especialment si vivim en habitatges amb pocs metres quadrats, com poden ser apartaments o estudis. L’eliminació de parets i envans augmenta notablement la sensació visual d’amplitud. Aquestes cuines ens permeten tenir molts metres sense parets i en el mateix espai.

2. Il·luminació. La llum és molt més important del que creiem, ja que influeix fins i tot en el nostre estat d’ànim, i comporta, si és artificial, un percentatge important de la despesa de la llar. Les cuines obertes permeten que la llum natural arribi a aquest espai, una estada tradicionalment interior i amb poca claredat. A més del factor estètic, les cuines obertes són més ventilades i fan estalviar en la factura de llum.
3. Comunicació. La unió de la cuina i el saló afavoreix la convivència entre els membres de la família ja que, mentre cuinem, podem veure la televisió o vigilar mentre els més petits fan els deures al saló. Les cuines obertes faciliten, en definitiva, la comunicació fent que la nostra llar sigui més sociable.

4. Estètica i funcionalitat. Les cuines obertes ben planificades poden quedar totalment integrades en la decoració de la llar i ser precioses. En aquest sentit, els electrodomèstics juguen un paper primordial no solament per qüestió estètica, sinó també funcional per evitar fums, males olors, sorolls excessius i desordre. Una bonica i potent campana extractora et proporcionarà un excel·lent efecte decoratiu i eliminarà les males olors; mobles lacats o amb portes d’acer i vidre t’ajudaran, també, a fer que la cuina sigui més elevat i combini amb el saló.

Desavantatges de les cuines obertes

1. Olor. Si no tens una bona campana extractora, d’uns 1.000 m3/h per exemple, el fum, el greix i les olors envairan tota la casa i els mobles s’embrutaran ràpidament. Malgrat tot, les campanes no són màgiques, per la qual cosa caldrà tenir en compte la freqüència amb què cuinem i, especialment, el tipus de plats que fem. Si no instal·les algun tancament de vidre, hi ha un plat que has d’evitar: les sardines fregides.

2. Soroll. Una cuina normal tindrà focs, vitroceràmica, forn, microones, nevera i rentavaixella, electrodomèstics que solen emetre sorolls que, amb l’absència de barreres, es propagaran per tot el saló. Per minimitzar-los, la millor opció és apostar per electrodomèstics d’alta gamma que, a més de ser més eficients, acostumen a ser més silenciosos.

3. Desordre. Les cuines obertes no toleren bé el desordre. Ens agradi o no, quan cuinem sempre generem un cert caos: plats a l’aigüera, cassoles als focs, estris i aliments als fogons. Per evitar que aquesta sensació de desordre es contagiï al saló, és obligatori tenir la cuina sempre ben neta i ordenada. Tot ha d’estar immaculat i lluent. Una altra bona opció per tenir la cuina sempre neta i recollida és tenir una cuina oculta, una cuina que ocupa solament una paret i que es pot amagar amb un sistema de portes, abatibles o corredisses. D’aquesta manera, la cuina queda oberta a la resta de l’habitatge, però es pot integrar o independitzar completament, depenent del moment.

Amb aquestes dades, ara depèn del teu criteri tenir o no una cuina oberta per demostrar que ets un masterxef.

<< tornar