Juny 2018 #53
Decoració

Atencions bàsiques perquè els teus mobles llueixin com nous

cuidado muebles
reparación muebles

Triar molt bé els productes de neteja, protegir-los adequadament i saber com reparar algun desperfecte són les claus per mantenir el mobiliari de casa teva com el primer dia.

Els mobles poden ser els grans protagonistes de qualsevol estança. La clau és que continuïn en bon estat durant molt temps. T’expliquem tot el que has de tenir en compte per evitar que es deteriorin.

  • Enemics de la fusta. El sol directe o l’abundància de llum natural poden fer que variï el to original de la fusta. Una bona opció és col·locar a les finestres cortines o estors de teixits tènues que filtrin la llum però evitin la sobreexposició. En aquelles estances on toqui el sol directe, convé fins i tot abaixar les persianes quan no s’és a casa. La sequedat ambiental és un altre dels factors que més perjudiquen la fusta, ja que pot provocar que es ressequi i s’acabi esquerdant. Procura no situar els mobles gaire a la vora dels radiadors i posa humidificadors prop seu quan estiguin funcionant.
  • Productes de neteja adequats. Per a la fusta, per exemple, n’hi ha prou d’utilitzar una camussa antiestàtica per atrapar la pols i que no torni a dipositar-s’hi al moment. Cada quinze dies es pot fer servir un producte netejamobles específic. Et recomanem polvoritzar-lo sobre un drap i no directament sobre la superfície. Una vegada a l’any, com a màxim dos, pots aplicar una cera nutritiva, però és millor que no contingui silicones. En el cas de mobles lacats, és preferible no utilitzar cap tipus de producte i limitar-se a treure la pols amb camussa o plomall. El mateix passa amb els materials sintètics, com el PVC o el pladur.
  • Fer una prova primer. Abans d’utilitzar qualsevol tipus de producte, prova’l en un cantó o en una zona poc visible per assegurar que no deteriora el color o la lluentor de la fusta. En qualsevol cas, no abusis mai de la quantitat ni el deixis actuar gaire temps.
  • Protectors contra els frecs. Si has de col·locar damunt del moble alguna figura de material dur com ara ceràmica i pedra, una bona idea és enganxar a la base d’aquests objectes una peça de feltre. Marca primer la tela amb llapis, seguint la forma del contorn, retalla-la, enganxa-la i deixa l’objecte de cap per avall o en horitzontal fins que la cola s’hagi assecat totalment. És una discreta alternativa per protegir el moble de possibles rascades.

Com es poden solucionar petits desperfectes

Si malgrat totes aquestes atencions un dels teus mobles ha sofert algun “accident”, et donem diversos trucs amb els quals ho podràs arreglar o, almenys, dissimular:

  • Rascades a la fusta: amb una mescla d’oli d’oliva i vinagre obtindràs un fluid per aplicar-lo a les rascades de la fusta. Deixa-ho actuar perquè penetri i frega-ho en el sentit de la veta amb un drap de cotó suau per treure-li lluentor. Si, tot i així, es continua notant, pots acabar de dissimular la rascada amb una mica de cera del mateix color de la fusta. També pots trobar reparadors en format retolador. Per a mobiliari rústic o de fusta fosca, el betum de Judea dóna grans resultats.
  • Cremada de cigarret: passa suaument un paper d’escata extrafí. Frega-ho després amb un drap de cotó humitejat en una mescla d’oli d’oliva i cendra de cigarret. Finalment, neteja-ho i treu-li lluentor amb un drap sec.
  • Gotes de cera d’espelma: espera uns minuts fins que s’endureixin i tot seguit retira-les amb una espàtula o targeta de plàstic.
  • Aspecte mat: l’ús de productes de neteja agressius o que continguin silicones sol ser la causa principal que la fusta vernissada perdi la seva lluentor original. Per recuperar-la, aplica amb una esponja una mescla a parts iguals d’alcohol, oli de llinosa i llimona. Asseca molt bé el moble i, finalment, frega’l amb una camussa suau.
  • Pèrdua de color: si el sol ha deteriorat el color del moble i es noten les marques dels objectes decoratius que hi havia al damunt, ho pots igualar amb una cera d’un to similar a l’original de la fusta. Estén-la amb moviments circulars fins que hi penetri bé.

Tots aquests consells i precaucions t’ajudaran a conservar els teus mobles bonics i en bon estat durant anys.

Notícies relacionades

No canviïs els mobles: pinta’ls

Decorar amb caixes i palets de fusta

<< tornar