Juny 2018 #53
Tendències

Arquipèlag, un projecte cultural a les illes Açores, Premi FAD d’Arquitectura 2016

El conjunt arquitectònic Arquipèlag, Centre d’Arts Contemporànies (ACAC) de les Açores, ha estat guardonat amb el premi FAD d’Arquitectura d’aquest any. La restauració i ampliació d’una antiga fàbrica d’alcohol i tabac, convertida en un equipament cultural, té com a objectiu fomentar l’intercanvi artístic i creatiu i dinamitzar les activitats socials de la zona. El projecte està situat a la ciutat de Ribeira Gran, a la illa de San Miguel de les Açores.

Arquipielago_2

Dissenyat pels arquitectes Joao Mendes Ribeiro, Cristina Guedes i Francisco Vieira de Campos, Arquipèlag es va inaugurar el març de 2015. L’obra destaca per la seva sobrietat i harmonia amb l’entorn, d’origen volcànic i erosionat pel vent i el mar. També per la coherència del conjunt arquitectònic, que conjumina la fàbrica preexistent -datada del segle XIX i eix vertebrador sobre el qual s’ha fet el projecte d’ampliació- amb la nova construcció.

Arquipielago_11

En aquest sentit, malgrat les diferents èpoques dels edificis, el projecte ha aconseguit cohesionar, tant en forma com en materials i colors, ambdues edificacions. El resultat són 13.000 m2 de superfície útil que configuren un centre d’art i cultura, espais per a l’emmagatzematge, una sala d’usos múltiples/arts escèniques, laboratoris i estudis per a artistes.

Arquipielago_4

Segons el jurat que va concedir el guardó, la delicada forma amb la qual els arquitectes han conjugat i utilitzat els materials és un dels punts del projecte que cal destacar. Mentre que les construccions existents es caracteritzen per la maçoneria de pedra volcànica, als nous edificis predominen les formes abstractes, construïdes amb formigó fet amb àrids de basalt local de diferents textures, alguns d’ells blancs.

Arquipielago_8

Aquesta combinació atorga al conjunt una identitat molt singular que no aprofundeix en les diferències entre les parts antigues i modernes dels vells i nous edificis, sinó que combina les escales i èpoques que formen la instal·lació íntegrament amb els colors i els materials emprats.

Arquipielago_7

A més de l’indubtable valor arquitectònic, Arquipèlag té un fort component social i cultural ja que vol convertir aquest nou espai en una dotació cultural per a la població d’aquest nucli residencial situat al nord de les Açores. Paral·lelament, el centre pretén engegar una comunitat creativa que promogui la creació i la cultura, cosa que generarà una participació activa de residències artístiques nacionals i internacionals.

Arquipielago_6

Notícies relacionades

Markthal Rotterdam: el primer edifici multifuncional d’Holanda 

Edificis que lluiten contra la contaminació atmosfèrica 

 

<< tornar