Juny 2018 #53
Decoració

9 consells per crear una habitació d’estudi

Quan els més petits creixen i van pujant en l’escalafó educatiu, es fa cada vegada més necessària una zona d’estudi per desenvolupar les seves tasques escolars. L’habitació d’estudi ha de ser un espai funcional i còmode que permeti la concentració que els nostres fills necessiten.

Si tens fills, necessitaràs un espai pràctic i acollidor on es puguin concentrar per estudiar. Aquí et donem nou consells perquè transformis una de les teves estances en una acollidora habitació d’estudi amb les condicions imprescindibles, tant de decoració com de mobiliari, que garanteixiN la disciplina i concentració.

  1. Mobles, els justOs (però que siguin pràctics). L’espai ideal per a l’estudi no ha d’estar molt carregat. N’hi haurà prou que posis els bàsics: un escriptori, un seient confortable i alguns elements d’emmagatzematge per col·locar-hi llibres, documents i arxivadors que realment siguin necessaris. Com menys objectes hi col·loquis, menys possibilitats de distracció tindran els teus fills.
  2. Una bona il·luminació. La llum és l’element fonamental de tota habitació d’estudi. La llum natural és la millor alternativa: si t’és possible, situa l’escriptori sota una finestra o una altra font de llum natural. No obstant això, si has de recórrer a la il·luminació artificial, col·loca un gran llum al sostre de la sala i un altre més petit que il·lumini directament la taula d’estudi o treball. No utilitzis bombetes incandescents i tingues en compte que les que compris han de fer llum blanca, ja que alleugen la fatiga visual.
  3. Colors clars i neutres. El color influeix decisivament en el nivell de concentració. Pinta les parets de colors clars i neutres. Tons com el verd suau o el blau clar, el crema o el blanc són ideals per evitar les distraccions dels ocupants i per mantenir-los serens, tranquils i relaxats.
  4. Ambient tranquil. L’habitació d’estudi ha de tenir algunes condicions bàsiques per garantir-ne el bon ús. Ha d’estar ordenada, neta i ser una estança fresca i ben ventilada. Redueix al màxim els sorolls: si ho pots evitar, no situïs la zona d’estudi dels teus fills en habitacions properes al safareig o a un carrer bulliciós.
  5. Cadires ergonòmiques. Tria’n una que sigui ergonòmica i còmoda, que eviti que els teus fills estiguin incòmodes o puguin tenir alguna lesió a l’esquena. Les cadires ergonòmiques permeten regular l’altura del seient, contenen suport lumbar a la part baixa de l’estructura i el material del seient sol ser confortable, per a la comoditat de qui es passa molt de temps assegut. En aquest sentit, no cal escatimar per evitar possibles problemes d’esquena en el futur.
  6. Una taula adequada a les necessitats. L’ideal és que la taula d’estudi i treball sigui prou àmplia perquè puguin conviure l’ordinador (ja sigui de sobre de la taula o portàtil) i una altra zona per desplegar llibres i quaderns. Atenció, no caiguem en l’error d’ocupar tota l’estança amb una taula enorme, ja que, a més d’incòmode, és innecessari si disposem d’algun espai d’emmagatzematge per a llibres i útils d’escriptura!
  7. Tot en ordre. Busca un lloc per a cada cosa: els llibres, és millor posar-los als prestatges; els documents, en safates de sobretaula, i els útils d’escriptura, en una calaixera. Per a notes, fotografies, dibuixos i petits papers col·loca un suro o una superfície magnètica per enganxar-los. Quan els teus fills hagin acabat els deures, demana’ls que recullin tots els papers i que deixin l’estança ben ordenada.
  8. Separa els ambients. Si no tens prou espai i has de situar la zona estudio al dormitori del teu fill, el millor és que diferenciïs clarament la zona d’estudi de la zona de joc o de descans amb algun moble modular o decorant les parets de la zona d’estudi de manera que es delimiti bé la zona dedicada a l’estudi.
  9. Tingues cura amb els cables. Avui dia, les noves tecnologies estan presents a totes les llars i, evidentment, també a les habitacions dels més petits. Intenta amagar els cables de l’ordinador i els endolls, tant per motius estètics com de seguretat. Si el lloc d’estudi és al dormitori, assegura’t que abans d’anar a dormir tots els aparells elèctrics de l’habitació estan apagats.

Si segueixes aquestes directrius, l’espai d’estudi serà l’ideal per concentrar-se i aprofitar al màxim les hores d’estudi. Tot i que hem enfocat aquest article cap als més petits de la casa, la veritat és que aquests consells per crear una habitació d’estudi també són vàlids si volem convertir una de les habitacions de la llar en un despatx o zona de treball per a nosaltres, i així gaudir d’un espai adequat per a les obligacions laborals que no podem obviar a casa.

<< tornar