Juny 2018 #53
Tendències

6 tendències en arquitectura i habitatge

L’arquitectura aposta cada vegada més per la construcció i el disseny d’habitatges més sostenibles, intel·ligents i multifuncionals que s’adapten millor a les necessitats, circumstàncies i possibilitats econòmiques dels clients.

En els últims anys s’ha produït una major conscienciació al voltant de les necessitats dels usuaris d’habitatges. També s’ha posat focus en l’estudi de les noves estructures familiars per entendre millor les dinàmiques que s’estableixen en l’àmbit domèstic. Tot això amb l’objectiu de que l’arquitectura evolucioni cap a un concepte d’habitatge més realista en termes de tipologia, distribució, ús dels materials i innovació tecnològica. A continuació analitzem les propostes que s’estan consolidant en el mercat.

Habitatges flexibles i adaptables
El concepte de llar progressa cap a uns models d’habitatges que es transformen i creixen juntament amb les famílies. En aquest sentit, els espais es conceben com peces que poden assumir diverses funcions i que admeten canvis per adaptar-se millor a les necessitats i a la vida dels seus habitants. A més, molts dels nous desenvolupaments permeten que l’usuari s’involucri durant el procés de construcció, escollint per exemple el tipus de materials o la distribució del seu habitatge.

Tendencias arquitectura industrializada

Sistemes constructius industrialitzats
Les estructures prefabricades i modulars s’utilitzen perquè permeten reduir costos, són més ràpides de produir i permeten tenir un millor control dels processos d’edificació. A més, aquest tipus de cases també ofereixen opcions de personalització als clients.

Eficiència energètica
L’ús dels estàndards sostenibles en els nous desenvolupaments és una de les tendències més esteses ja que respon a la normativa europea per la promoció i implementació d’edificis energèticament més eficients a les ciutats, els anomenats Edificis de Consum Energètic Casi Nul (EECN). En l’àmbit domèstic proliferen les cases passives dissenyades amb l’objectiu de reduir el consum energètic generat a la llar.

Materials sostenibles
La consciència ecològica també destaca en els nous habitatges dissenyats perquè tinguin menys impacte sobre el medi ambient. En aquest sentit, l’ús de materials renovables com el plàstic reciclat, el bambú o el cartró és una pràctica que s’estén, tot i que el formigó, la fusta i el ferro encara perduren per les seves qualitats constructives i arquitectòniques.

Dispositius electrònics
Cada vegada més habitatges disposen de dispositius electrònics intel·ligents que permeten controlar diferents aspectes de la llar com electrodomèstics, sistemes de refrigeració, etc. Aquests avenços tecnològics faciliten el dia a dia dels usuaris i posicionen la domòtica com una de les principals demandes relacionades amb la llar. El canvi en els hàbits de consum dels ciutadans també ha potenciat l’aplicació de la tecnologia no només a l’interior sinó també a l’exterior de l’habitatge. Per exemple, el creixement del comerç electrònic ha suscitat la instal·lació de serveis de paqueteria dins la mateixa finca que els veïns poden controlar a través dels seus smartphones.

Tecnologia aplicada també en la construcció
La innovació tecnològica aplicada al disseny i construcció d’habitatges es tradueix en la utilització de sofisticats sistemes informàtics que permeten optimitzar els processos. Un clar exemple d’aquests avenços és el sistema de treball en col·laboració BIM (Building Information Modeling) que facilita la gestió integral dels projectes arquitectònics. Un altre exemple és l’ús d’impressores 3D per construir maquetes i fins i tot edificis.

Notícies relacionades

BIM: la digitalització arriba al sector de la construcció

Claus de l’arquitectura passiva

Sis tecnologies que canviaran el sector immobiliari

Els edificis de consum d’energia gairebé nul proliferen a Espanya

‘Coliving’: una nova forma de viure en comunitat

Quins aspectes fan als espanyols “sentir-se com a casa”?

<< tornar