Juny 2018 #53
Decoració

5 consells per tenir la caldera a punt

Aviat arribarà el fred i hauràs d’engegar la caldera per escalfar casa teva. Perquè la teva calefacció rendeixi al màxim, et donem cinc consells útils per a un perfecte funcionament i estalvi.

Som al setembre i, sí, és cert, l’estiu encara no s’ha acabat, però ja és el moment perquè comencem a pensar a posar a punt la nostra caldera i la nostra calefacció amb vista a la tardor i l’hivern. No és sobrer recordar que el consum en calefacció d’una llar equival, aproximadament, al 25% de la seva despesa energètica total de l’any. En aquest sentit, un manteniment periòdic del sistema de calefacció evitarà l’aparició d’avaries, allargarà la seva vida útil, el farà més eficient i ens farà estalviar fins a un 10% el nostre consum energètic.

Si volem gaudir d’un bon confort tèrmic aquest hivern i estalviar diners, res millor que seguir aquests cinc consells:

La caldera ben neta. El nostre sistema de calefacció funcionarà bé si la caldera es troba en perfecte estat de neteja. Un excés de sutge és un símptoma de mala combustió. Neteja-la per millorar-ne el funcionament i revisa les juntes per comprovar que no es produeixen entrades d’aire no desitjades que també disminueixen l’eficiència de la caldera. Finalment, abans d’encendre la caldera, revisa totes les connexions i comprova que tant la connexió elèctrica com les canonades del gas i el circuit d’entrada i sortida d’aigua estan en perfecte estat.

El cremador. Un altre dels elements importants de la caldera és el cremador, el responsable d’aconseguir una combustió òptima i eficient. Cada fabricant té el seu programa específic de manteniment per al cremador, però tots coincideixen en la importància de mantenir nets el filtre d’aspiració del combustible, la fotoresistència, els elèctrodes d’encesa i els filtres. Si tens algun dubte, posa’t en contacte amb el servei tècnic de la teva marca de caldera. Ells t’aconsellaran sobre els passos que has de seguir.

Ajusta la pressió adequada. Cada fabricant té les seves pròpies especificacions, però la pressió recomanada oscil·la entre els 1,2 i els 1,5 bars com a màxim. De tota manera, la majoria de calderes, ja siguin analògiques o digitals, tenen el seu corresponent indicador de pressió. En encendre-la, espera’t uns minuts i comprova que la pressió estigui entre els paràmetres recomanats. Si la pressió és excessiva, hauràs de purgar algun dels radiadors per disminuir-la. Si, al contrari, la pressió és massa baixa, la solució passa per obrir la clau d’ompliment de la caldera i aportar més aigua al circuit de calefacció.

La temperatura justa. Encertar la temperatura adequada és beneficiós, tant per al nostre confort i la nostra butxaca com per a la mateixa caldera. L’ideal és mantenir una temperatura mínima de 18ºC quan no siguem a casa o mentre dormim, i mai passar dels 23ºC. Els termòstats moderns permeten programar a mida l’hora d’encesa i les temperatures de les diferents hores del dia. Si has de ser fora de casa per poc temps, és preferible no apagar la caldera i mantenir-la entre aquests marges de temperatura. D’aquesta manera, estalviaràs energia ja que evitaràs el consum que es necessita per tornar a recuperar la temperatura de confort després d’apagar la calefacció. Tampoc és convenient forçar gaire la temperatura de la caldera, ja que això afavoreix la precipitació dels carbonats dissolts en l’aigua i la seva incrustació en les diferents parts del sistema.

Els radiadors. L’element clau de qualsevol sistema de calefacció. Abans de connectar la caldera és convenient purgar-los. És a dir, eliminar l’aire que s’ha acumulat en el circuit i que pot impedir que l’aigua calenta es distribueixi correctament. Per fer-ho, només has d’agafar un tornavís, un recipient perquè l’aigua no caigui a terra i girar a poc a poc la vàlvula de purgat de tots i cadascun dels radiadors de casa teva. Notaràs que emet un xiulet. Quan pari i comencin a sortir gotes d’aigua, tanca el purgador. Amb aquesta senzilla operació aconseguiràs que els teus radiadors escalfin de manera uniforme i aprofitin millor l’energia que consumeix la caldera. Si a meitat de l’hivern notes que els radiadors estan calents per la banda inferior i més freds per la superior, és que ha tornat a entrar-hi aire. Torna a repetir l’operació de purgat.

Si fas cas d’aquests consells senzills, la teva calefacció funcionarà millor i d’una manera més eficient, i reduiràs l’import de les teves factures. Recorda que les calderes han de ser revisades per un especialista cada dos anys i que la instal·lació del gas de la teva llar s’ha de revisar cada cinc anys.

<< tornar