Juny 2018 #53
Decoració

10 mobles que van canviar el disseny al món

Alguns mobles i dissenys de mobiliari han creat tendència des que van ser creats. Et volem comentar els més influents i importants.

El disseny del segle XX ens ha deixat una bona col·lecció de mobles emblemàtics, alguns dels quals es continuen produint i venent dècades després de la seva creació. Mies van der Rohbe, Isamu Nogucchi o Le Corbussier són alguns del noms propis que van signar aquestes peces excepcionals. Cadires, taules i altres mobles que van marcar la història del disseny industrial i que, actualment, són mobles de col·lecció.

Cadira Barcelona
Aquesta autèntica icona del moviment modern va ser dissenyada per Mies van der Rohe per al Pavelló d’Alemanya a l’Exposició Internacional que es va celebrar a Barcelona el 1929. Gairebé nou dècades després, el pavelló continua en peu a la muntanya de Montjuïc i la cadira s’ha convertit en una de les icones del disseny del segle XX. Construïda amb una estructura d’acer cromat i coixins de cuir, aquesta peça no destaca solament pel disseny, sinó també per la introducció de materials nous, com ara l’acer. Actualment es continuen venent cadires Barcelona.

Cadira Ball
Una de les cadires més emblemàtiques del disseny contemporani. Signada pel finlandès Aarnio Eero el 1963, es va presentar a la fira del moble de Colònia d’aquell any i, des de llavors, és una autèntica icona. La cadira té forma esfèrica i, segons explicava el mateix Aarnio, volia ser una habitació dins d’una altra habitació. La cadira original estava construïda en fibra de vidre i es continua fabricant gairebé mig segle després.

ChaiseLongue LC4
Si hi ha un moble clàssic del disseny que brilli per la seva ergonomia i comoditat, aquest és la ChaiseLongue LC4 de l’arquitecte francès Le Corbusier, Pierre Jeanneret i la dissenyadora Charlotte Perriand. La peça, dissenyada el 1928, està formada per dues armadures que sostenen la butaca i el seu còmode reposacaps. La particularitat d’aquesta butaca és que és el pes de la persona que s’hi asseu la que regula el seu moviment basculant per aconseguir el millor confort i funcionalitat. L’estil industrial d’aquesta peça combina d’allò més bé amb qualsevol tipus de casa. Actualment diferents fabricants la continuen produint.

Butaca LC2
Un altre moble emblemàtic dissenyat per Le Corbussier és la butaca LC2. El 1929 va començar a treballar amb Pierre Jeanneret i, entre els models dissenyats conjuntament, destaca aquesta butaca, també coneguda com a Cube Chair, per la seva forma. Construïda amb acer i cuir, aquesta butaca d’aspecte robust és una lliçó mestra d’ergonomia i comoditat, dues qualitats que van convertir ràpidament aquesta peça en un clàssic del disseny.

Butaca Tugendhat
L’arquitecte i urbanista Mies van der Rohe va dissenyar aquesta butaca e 1930 però no es va començar a produir en sèrie fins a 1948. La butaca és una peça pionera del disseny modern i estava feta amb cuir i acer inoxidable, els mateixos materials que Van der Rohe havia utilitzat per a la icònica Cadira Barcelona. La butaca Tugendhat ja no es fabrica però se’n poden trobar algunes rèpliques.

Balancí Relaxing
Aquest divertit balancí va ser dissenyat per Verner Panton el 1974 amb el nom original de Relaxer Rocking. Aquest moble està construït en un sol cos amb la seva característica forma corbada que ajuda que s’emmotlli perfectament al cos. Malgrat la baixa altura, és un balancí molt còmode que proporciona un balanceig relaxant. Aquest balancí es continua fabricant actualment amb una àmplia varietat d’entapissats perquè els compradors el facin a la seva mida.

Sofà Marshmallow
George Nelson i Irving Harper van dissenyar aquest sofà el 1956. El sofà és un dels primers dissenys de mobles del Pop Art i està construït amb tubs d’acer envernissat, alumini i 18 coixins circulars de vinil que en formen el seient i el respatller. La seva forma i estructura excepcional l’han convertit en una de les peces excepcionals de la història del disseny. El 1999 se’n va reiniciar la fabricació.

Taula Noguchi
L’escultor japonès Isamu Noguchi va dissenyar aquesta taula de vidre i fusta el 1944. La taula està formada per tres peces, dues penjades a l’aire, i està considera per alguns especialistes més com una escultura que com un moble. La peça combina a la perfecció la subtilesa de línies oriental amb la funcionalitat occidental. En l’actualitat es continua fabricant en acabat negre, noguera i cirerer.

Prestatgeries ESU
Charles i Ray Eames són els responsables del sistema de prestatgeries ESU, un clàssic dissenyat el 1940 per a una exposició al Museu d’Art Modern de Nova York (MoMA). Deu anys després, van ser considerades pels mateixos fabricants com el moble ideal, tant per a casa com per a l’oficina ja que són pràctiques i senzilles, cosa que els donen una sorprenent intemporalitat i modernitat. El 1955 es va deixar de produir però recentment s’han tornat a fer, tant les prestatgeries com l’escriptori a joc dissenyat també pels Eames.

Prestatgeries Nuage
La dissenyadora Charlotte Pierrand va col·laborar els anys vint amb l’estudi de Pierre Jeanneret i del mateix Le Corbussier dissenyant mobles que buscaven la funcionalitat. Tres dècades després, el 1955, va dissenyar les prestatgeries Nuage. Aquesta prestatgeria modular d’aspecte lleuger i modern està fabricada amb alumini i fusta de roure i es compon de cinc mòduls de diferents altures amb els seus emblemàtics panells corredissos de colors vius.

<< tornar