Maig 2018 #52
Decoració

10 consells fàcils per estalviar aigua a casa

Reduir el consum excessiu d’aigua és un els grans reptes mediambientals de les societats occidentals. A continuació us proposem 10 senzilles maneres d’estalviar aigua perquè posis el teu granet de sorra al futur mediambiental.

L’aigua és un recurs limitat. Amb prou feines el 2,5% de l’aigua del planeta és dolça i els llacs i rius solament contenen el 0,01% de les reserves mundials. La facilitat d’accés que tenim a l’aigua potable ens fa oblidar de vegades la necessitat de ser més eficients per garantir el nostre consum i el de les generacions pròximes. Si volem que els nostres descendents tinguin assegurat el proveïment d’aigua i, alhora, volem estalviar diners en la factura de l’aigua, és millor que canviem els nostres hàbits de consum. Petits gestos com ara obrir l’aixeta només el temps just o col·locar mecanismes que regulin la sortida d’aigua, ens ajudaran a ser més sostenibles… i més estalviadors. A continuació us donem 10 consells perquè estalvieu aigua a casa.

1) Utilitza el rentaplats. Encara que pugui semblar el contrari, l’ús del rentaplats és molt més econòmic i eficient que rentar els plats a mà sota l’aixeta. Aquest estalvi pot ser d’uns 30 litres d’aigua. Si vols optimitzar el funcionament del teu rentaplats, engega’l quan estigui ple, col·loca correctament la vaixella a l’interior perquè l’aigua circuli correctament, tria programes curts i de baixa temperatura i elimina prèviament el menjar dels plats.

2) Regula la cisterna. La majoria de cisternes tenen sistemes de doble capacitat per regular la quantitat que s’allibera en cada ús. Si la teva és de càrrega única i vols evitar malbaratar l’aigua, col·loca dues ampolles plenes d’aigua a l’interior de la cisterna. Amb aquest senzill truc aconseguiràs estalviar de 2 a 4 litres en cada ús.

3) Canvia el bany per una dutxa. Et vols estalviar 150 litres d’aigua en banyar-te? Aquesta és la despesa mitjana d’aigua en cada bany, depenent de la mida de la banyera. Si canvies el bany per la dutxa aconseguiràs estalviar tots aquests litres. Si multipliques aquesta quantitat pel nombre d’habitants de casa teva i pel nombre de dutxes mensuals veuràs que l’estalvi d’aigua que pots aconseguir és considerable.

4) Tanca l’aixeta. Una bona manera d’estalviar aigua és obrir les aixetes només quan cal. Un mal ús pot significar fins a 90 litres d’aigua setmanals perduts pel desguàs. Mentre et raspalles o t’afaites, tanca l’aixeta. Pots arribar a estalviar fins a 12 litres d’aigua per minut.

5) Omple la rentadora. La rentadora és un dels electrodomèstics que més aigua consumeix. Si la teva rentadora no té la funció de mitja càrrega, espera a omplir-la de roba abans de fer la bugada i estalviaràs més aigua.

6) Rega de nit. Regar el jardí o les plantes del balcó o la terrassa implica una elevada despesa d’aigua. No obstant això, perquè aquesta despesa sigui efectiva, el millor és que t’esperis fins al vespre per regar. Si ho fas durant el dia, la calor solar farà que una part de l’aigua s’evapori i no se’n puguin aprofitar ni flors ni plantes.

7) Difusors d’aigua. Una bona manera d’aprofitar millor l’aigua i reduir-ne el consum és instal·lar mecanismes d’estalvi a les aixetes, com poden ser difusors o atomitzadors. Aquestes peces s’instal·len a les sortides d’aigua de les aixetes i, en barrejar l’aigua amb aire, et faran a sensació de més pressió d’aigua amb menys despesa d’aigua.

8) Plantes autòctones. Una altra manera de reduir la nostra factura d’aigua és triant plantes autòctones per al nostre jardí o terrassa. Aquestes plantes estan més acostumades al nostre clima i necessiten menys aigua. A l’hora de triar testos, escull-los de fang ja que mantenen millor la humitat de la terra i pots regar més de tant en tant.

9) Refreda l’aigua a la nevera. Beure aigua és molt sa i va molt bé per eliminar toxines. El que no va tan bé és obrir l’aixeta i deixar-la oberta fins que l’aigua surti freda. És millor tenir sempre una gerra d’aigua freda a la nevera.

10) La importància del manteniment. Un bon manteniment de la teva instal·lació d’aigua és bàsic per estalviar energia. Comprova el bon funcionament de la clau de pas i que no tens cap aixeta que perdi. Recorda que una aixeta pot perdre fins a 30 litres diaris d’aigua.

<< tornar