Setembre 2016 #33

Viure a la Costa Brava

Costa Brava, bellesa paisatgística per les terres gironines

Situada a la província de Girona, la Costa Brava s’emmarca en tres comarques: Alt Empordà, Baix Empordà i la Selva. El territori comença al municipi de Blanes i acaba a Portbou, proper a la frontera amb França. Aquesta costa, ocupada antigament per pescadors i agricultors locals, es va convertir en focus turístic nacional i internacional a partir dels anys cinquanta. La fascinació per platges, cales i petites poblacions de la zona perdura encara avui dia. A més de vistes espectaculars, la Costa Brava atresora vestigis arqueològics de civilitzacions antigues i un patrimoni cultural encapçalat pel Triangle Dalinià: el Teatre-Museu Dalí a Figueres; la Casa-Museu Salvador Dalí a Portlligat i el castell de Púbol al Baix Empordà.

costa brava empúries

Refugi de civilitzacions antigues

És innegable el llegat històric i cultural que les civilitzacions ibera,  grega, romana i medieval van deixar en moltes viles de la Costa Brava. Un exemple és la ciutat ibera d’Ullastret, on es conserven restes de la muralla, habitatges, cisternes i sitges emprades pels ibers (SVI-II aC) al Baix Empordà, o el recinte arqueològic grec i romà de Sant Martí d’Empúries a l’Escala (Alt Empordà), que alberga ruïnes d’una ciutat grega, un poblat iber i una urbs romana.

 

L’Edat Mitjana va deixar petjada en alguns pobles de l’interior de la Costa Brava. Visita obligada mereixen construccions fortificades com són els castells de Requesens, Sant Ferran, Hostalric, Calonge, Begur, la Bisbal d’Empordà i Sant Joan, catalogat Bé d’Interès Cultural l’any 1949, situat a la Punta de Fenals (Blanes). Un passeig per les muralles de Tossa de Mar, la ciutadella de Roses, l’antic monestir de Sant Feliu de Guíxols o el casc històric pavimentat de Peratallada ens transporta a l’època medieval. Del municipi de Pals, assentat sobre un pujol, destaca la Torre de les Hores, les arcades als carrerons i els finestrals gòtics de les cases.

 

costa_brava_2

Platges i cales de pel·lícula

L’any 1933 el pintor Marc Chagall va adquirir una casa a Tossa de Mar, localitat que va batejar com “el seu paradís blau”. Després hi va haver pintors com ara Marcel Duchamp, Joan Miró, René Magritte, Antoni Pitxot i Salvador Dalí; intel·lectuals com van ser Eugeni d’Ors i Federico García Lorca, i estrelles de Hollywood com ara Madeleine Carroll, John Wayne, Elizabeth Taylor, Rock Hudson, Kirk Douglas, Frank Sinatra i Ava Gardner, tots ells enamorats dels punts marítims, els paisatges i l’hospitalitat dels habitants d’aquesta part del litoral mediterrani. Un dels racons més visitats de Tossa de Mar és l’estàtua de bronze d’Ava Gardner que els vilatans van dedicar a la cèlebre actriu.

 

Actualment, la Costa Brava continua sent destinació i lloc de residència de famosos, encara que això no li ha fet perdre gens d’encant. La raó de la seva identitat es troba en la barreja de paratges naturals que la caracteritzen, banyats per aigües límpides que es colen entre les roques i tancats per pinedes que creixen en llocs recòndits. Es pot triar entre algunes de les platges més concorregudes -Blanes, Lloret de Mar, Platja d’Aro, Palamós i Sant Feliu de Guíxols- a altres menys freqüentades -Calella de Palafrugell, Begur, l’Escala, Roses, Cadaqués i Llançà-, sense oblidar la infinitat de cales que es recorren a través dels populars camins de ronda. A set quilòmetres de Roses (Girona), ens topem amb la cala Montjoi, una de les més boniques de tot el país, a l’entorn del cap de Creus.

costa_brava_4

Espais naturals que preserven una rica fauna i flora

La Costa Brava comprèn vuit parcs protegits, de gran valor natural per a les espècies vegetals i animals que els habiten. El més representatiu és el Parc Natural del Cap de Creus, caracteritzat per paratges rocosos, clapejats de vegetació i transformats pel brau onatge i la tramuntana. El Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà constitueix una reserva que acull una vasta varietat d’aus migratòries. S’hi poden observar, amb ajuda d’uns prismàtics, cinquanta tipus diferents d’aus, entre cigonyes, gavines, flamencs, garses, ànecs, àguiles i falcons. El Parc Natural del Montgrí, les illes Medes i el Baix Ter són tres paradisos verds unificats a la localitat de l’Estartit. Aquest conjunt natural integra el massís muntanyenc del Montgrí, de rica diversitat ecològica; els set illots de les Medes, el fons marí de les quals està cobert d’algues, coral vermell i prades de posidònies, i els aiguamolls del riu Ter quan desemboca en la badia de Pals.

Tria la Costa Brava

les tonyines llança
Llançà (Girona)

Situat a la comarca gironina de l’Alt Empordà, aquest residencial de 23 habitatges és molt a prop de la platja. Els immobles disposen d’acabats de primera qualitat en paviments i revestiments i també es poden personalitzar, com ara integrar la cuina al saló-menjador. La urbanització té pàrquing comunitari, trasters, piscina i zones verdes.

[+]més
residencial_ridaura2
Castell-Platja d’Aro (Girona)

Aquesta promoció es localitza a 700 metres escassos de la platja i molt a prop del port esportiu i dels centres d’oci de Platja d’Aro. La componen 24 habitatges amb acabats de primera qualitat en revestiments i paviments i instal·lació completa de climatització. El residencial disposa de pàrquing comunitari, trasters, piscina i zones enjardinades i de jocs infantils.

[+]més
vilovi_onyar
Sils (Girona)

Molt a prop del casc antic trobem aquesta promoció d’habitatges de 2 a 3 dormitoris, 1 bany i pàrquing inclòs. Equipats amb fusteria exterior aïllant, cuina moblada, instal·lació de calefacció per radiadors i caldera mixta. L’edifici està ben comunicat i es localitza en una zona tranquil·la.

[+]més
Gastronomia de mar i muntanya

La cuina de la Costa Brava es nodreix d’ingredients del mar i de la terra -peixos, mariscs, carns, làctics, fruites i verdures de l’horta, oli d’oliva i vi-, típicament mediterranis. Les receptes es caracteritzen pels matisos, ja que conjuguen productes de mar i muntanya. Destaquen especialitats com ara el pollastre amb escamarlans, les mandonguilles amb sèpia, l’arròs negre amb marisc i carn, el pollastre amb llagosta i, sobretot, els suquets i les calderetes de peix.

L’olla de peix consisteix en una sopa on es couen diferents tipus de peix, verdures, patates o fideus. La garoinada, feta amb eriçons de mar, és una de les primeres iniciatives gastronòmiques de les comarques gironines a l’inici de l’any. D’altra banda, la tradició arrossera de Pals es remunta a l’època medieval amb l’arròs a la cassola de l’Empordà com un dels plats més reconeguts.