Octubre 2017 @ca #45
Reportatge

El costat humanitari de l’arquitectura

01La cooperació internacional assisteix les víctimes de catàstrofes naturals i conflictes bèl·lics a tot el món. Es preocupa perquè a aquestes persones no els falti l’alimentació, l’atenció sanitària o el sostre per acollir-se. En aquest sentit, el caràcter de les construccions que acullen aquestes víctimes té cada vegada més importància: no es tracta només de proporcionar-los refugi, sinó de garantir-los una llar temporal de qualitat.

Des de fa alguns anys està tenint gran auge el que s’ha donat a conèixer com a arquitectura humanitària. Si al principi eren poques les associacions que treballaven per millorar la qualitat de les construccions arquitectòniques per a les persones més necessitades (Architecture for Humanity va ser una de les pioneres), l’interès dels professionals del sector ha anat augmentant. A això hi ha contribuït la diversificació de les oportunitats de posar-la en pràctica: es necessita tant al tercer món com L, com a resposta a tragèdies naturals o per donar solució a barriades d’extrema pobresa en nuclis urbans.

L’arquitectura humanitària requereix una gran creativitat per construir edificacions funcionals, senzilles i de recursos escassos. Obliga a tenir molt en compte tant la sostenibilitat com la realitat social del context en què s’edifica.

L’objectiu és acollir refugiats en situacions extremes. En aquest cas, aposta per construccions provisionals, que es solen alçar en espais comunitaris per acollir molta gent. i convé que es construeixin amb materials reutilitzables i fàcilment desmuntables. També s’ocupa de la reconstrucció de cases o l’edificació de llars noves després d’una catàstrofe. En aquest cas, aposta per construccions barates però duradores, que siguin sostenibles i respectin l’arquitectura local.

Un dels representants més destacats de l’arquitectura humanitària és Shigeru Ban. Aquest arquitecte japonès ha guanyat enguany el Premi Pritzker, que és com ara el Nobel de l’Arquitectura. El principal motiu pel qual ha rebut aquest premi és, precisament, el vessant més humanitari de la seva carrera: Shigeru Ban fa dècades que crea solucions arquitectòniques per a situacions de crisi humanitària. Practica una arquitectura senzilla, pràctica i sostenible, per a la qual utilitza tota mena de materials reciclables, des de cartró fins a contenidors.

<< tornar